Продължаваме съвместната рубрика на Национално движение „Овация за отговорни млади

...
Продължаваме съвместната рубрика на Национално движение „Овация за отговорни млади
Коментари Харесай

Водещият на „Авто Овация-2018” Алпер Чочев: Знанието предпазва – и нас самите, и живота на другите хора

Продължаваме съвместната рубрика на Национално движение „ Овация за отговорни млади шофьори” и Агенция БЛИЦ. Инициатор и организатор на проявата е тв водещата и журналист Миглена Ангелова и продуцентска къща „ Зенит ТВ продукции”. Лице на кампанията е Мис България 2017 и Мис Планет 2018 Тамара Георгиева. Инициативата „ Отговорни млади шофьори” за повече безопасност по пътищата за нашите деца подкрепят още топпевиците Гери-Никол и Дивна. В автомобилното състезание „ Овация 2018”, проведено на 7 октомври до Национален стадион „ Васил Левски”, участваха десет млади и красиви популярни дами. Медиен партньор е информационна агенция номер 1 в България – БЛИЦ, а основен партньор – Столична община, както и „ Сейфти драйвинг академи”, „ Академия за отговорни шофьори” на „ Петрол” АД, „ Спиди”, „ Булстрад”, „ Пандора България”, „ Фуудпанда” и „ БМВ Груп”.

Алпер Чочев е посланик на Национално движение „ Овация за отговорни млади шофьори” и водещ на „ Авто Овация - 2018”. На 24 години, родом от Севлиево, завършил е Национална и регионална сигурност в Национален военен университет „ Васил Левски”, Велико Търново. Трябвало да продължи в тази посока, но попаднал случайно в театъра и осъзнал, че е сбъркал професията. Започнал да снима забавни скечове и да ги качва в интернет. До момента има над 50-60 видеа, които имат милиони гледания. След като понатрупал популярност в интернет, получил предложение за участие в комедиен филм, при това с главна роля. Филмът се казва „ Страстите абитуриентски” и ще излезе по кината в края на април 2019-а. Окрилен от участието си във филма и успехите в интернет, започнал работа върху свое предаване, стартирало през август 2018-а в YouТube.

- Какво ви даде участието в автосъстезанието „ Овация - 2018”?
- Участието ми в „ Овация” определено ми даде много. След като се срещнахме с Меги Ангелова и впоследствие получих покана да бъда един от водещите на тази кауза, си направих труда да прочета адски много литература, свързана с безопасността на движението и с рисковете, които съществуват по отношение на безопасността именно при младите хора заради начина ни на живот, навиците ни, поведението ни в ежедневието. Живеем в свят, в който ежедневието е натоварено с какво ли не, не обръщаме голямо внимание на заобикалящите опасности и както е свойствено на младите, често ги игнорираме. Все бързаме, смартфоните постоянно са ни в ръцете, а това доста често е предпоставка за ПТП-та. Като посланик на Национално движение „ Овация за отговорни млади шофьори”, аз трябва да бъда за пример за приятелите и познатите, както и за моите последователи в социалните мрежи. Това е сериозна отговорност.

- Виждате ли някаква разлика в поведението си зад волана преди състезанието и сега, след него?
- В момента рядко се случва да шофирам, понеже нямам автомобил. Предимно съм пасажер, но благодарение на участието ми в „ Овация”, съм наясно с огромната роля на пътниците в колата. Вече се старая да не разсейвам шофьорите. Имам и огромна промяна в отношението към предпазния колан. След състезанието в мен се появиха навици, които преди сериозно съм игнорирал, а именно да бъда постоянно с предпазен колан. Преди си слагах предпазен колан само, колкото да не получа някой акт, то сега напълно убедено и осъзнато, го слагам, единствено заради моята безопасност. Всеки, който е гледал състезанието - има го в YouТube – знае, че третият етап включваше излизане от преобърната кола. При това всеки можеше да откаже. Въпреки това, аз се съгласих да приема предизвикателството не да изляза, а само да ме завъртят в симулатора. Разбирате ли - висиш си надолу с главата и единственото, което те държи към седалката, е коланът. Държи те.

- Кои бяха най-силните емоции, които изпитвахте по време на „ Авто Овация - 2018”?
- Тук е моментът да започна с благодарности към Миглена Ангелова и Кузман Примджанов за поканата да бъда водещ на това състезание заедно с Борислав Борисов. За мен е огромна чест, че се довериха и на мен. Знам, че за да си добър в една сфера, трябват знания и опит, а от Миглена и Кузман има какво да се вземе. Твърдо стоя зад тях и ще ги подкрепям винаги с каквото мога. Когато снимахме визитките на участничките в състезанието, ми беше доста интересно. 10 млади красиви, популярни в социалните мрежи, дами разказват за техните преживявания зад волана. Помагах на Миглена Ангелова с въпросите зад камера. Следях техните реакции - всяка от момичетата имаше интересни истории за споделяне. Може да ги видите в канала на Авто Овация в Youtube, няма да съжалявате! За мен беше незабравим и моментът, в който пристигнах час по-рано от старта и видях, каква подготовка кипеше, балоните, декорацията, голямата сцена, видео стената. За момент осъзнах, че съм щастлив човек, защото ще бъда част от това събитие. Всичко беше не само доста забавно, но и много поучително. „ Овация” е от малкото събития със съдържание. Радвам се, че имаше и доста млади хора и вярвам, че ще стават все повече последователите на Движението.

- Кой от етапите в състезанието беше най-голямо предизвикателство и защо?
- Вече споменах третия етап - той беше доста страшен. В момента, в който влязох в симулатора за преобърната кола, направо ми се изправи косата. Преди 3 години преживях точно такава катастрофа с няколко преобръщания и беше наистина страшно. Тогава, като млад и неопитен шофьор, нямаше кой да ми каже как да се предпазя от тежки наранявания. А в случая, на състезанието, в съвсем друга обстановка, ти обясняват как да поставиш ръцете, да събереш тялото, да не откопчаваш веднага предпазния колан, да намериш опорните точки, преди да тръгнеш да излизаш. Ето за това е важно много млади хора да подкрепят Национално движение „ Овация за отговорни млади шофьори”. Може да се научи много, а знанието предпазва - и нас самите, и живота на другите хора!

- От колко време карате кола?
- Официално имам книжка вече 6 години. Разбира се, като момче, което искаше по-бързо да е зад волана, баща ми от 15-годишна възраст ме водеше на полигона и ми даваше уроци. Той е професионален шофьор и опита, който ми е дал, е много ценен. Постоянно си повтарям един негов съвет, който никога няма да забравя, и който определено ме е спасил от много ПТП-та: „ Никога не си търси предимството на кръстовище или където и да е било. Може ти да си с предимство, но винаги имай едно наум, и карай бавно и разумно.”

- Най-страшната ви шофьорска история?
- Хората са казали: внимавай какво си пожелаваш. Уви, сам се убедих, че това е много вярно. Преди години взех колата на един приятел и, докато я карах, си представях как се блъскам с нея, как му звъня да му съобщя... Просто сам си написах сценария за катастрофата, която последва. Сцената беше точно, както си я представих, и след няколко преобръщания и излизане от пътя, колата беше по таван. Излязох през предното стъкло и, понеже бях извън пътя, минаха няколко коли, но никой ме видя. Осъзнах, че трябва да изляза на пътя, за да може някой да ми помогне. Като се сещам сега и ми се струва много страшно.

- Най-забавната ви шофьорска история?
- Аз съм родом от Севлиево. Почти всяка година пътуваме с приятели, лятото, към морето. Няколко момчета в една кола с приповдигнато настроение. Един път решихме да минем по друг път. Загубихме се, въртяхме се с часове в кръг, питаме хората. Беше доста забавно. От това лутане поне успяхме да видим места, които никога нямаше да видим най-вероятно. България е много красива.

- Високата скорост ви…
- Бих казал, че високата скорост ме плаши. Безсмислено е да се правя на безстрашно момче. Сигурен съм, че много от пасажерите, когато се возят при някого с висока скорост, се правят, че не ги е страх, но смятам, че е точно обратното. Няма нищо срамно в това да кажеш на шофьора да намали. Това няма да те направи загубеняк!

- Какво бихте посъветвали хората, които ви имат доверие, и често пътуват в автомобилите си?
- Когато закъсняваме, доста често ние правим глупости, като изпреварваме неправилно и караме неразумно. Смятам, че е по добре да закъснееш за работа или за среща с 15 минути, отколкото въобще да не стигнеш. Карайте разумно и пазете хората около вас. Те не носят вина за вашето безразсъдно шофиране. Сега доста често виждам табели из цяла България, когато напускате някой град или по магистралата: „ Карайте разумно - някой ви обича”. Не го забравяйте, дори и да мислите, че никой не ви обича.

- Какво разбрахте със сигурност за пътната безопасност след участието си в „ Авто Овация - 2018”?
- Отново се убедих, че знанието спасява. Буквално две седмици след състезанието ми се случи леко ПТП в София. На един светофар момичето, при което се возех, не успя да спре. Ударихме се в една кола пред нас. Аз обаче бях с предпазен колан, имах време да видя какво ни очаква, прибрах си ръцете, както ни показаха по време на „ Овация” и знаех, че независимо от удара, аз съм в безопасност. Въобще не се уплаших. Просто знаех, че няма какво да се случи!

- Защо подкрепяте Националното движение „ Овация за отговорни млади шофьори”?
- Преживял съм няколко катастрофи. Всичките - от глупост и неопитност. С тази кампания можем да помогнем на много млади хора да карат по-разумно. Знаете ли, че именно ние, младите, сме виновни за повечето случващи се ПТП в света? Можем да спрем войната по пътищата, като изградим други шофьорски навици, като натрупаме знания, заради които да преосмислим действията си! Искам да знам, че един ден войната по пътищата ще спре. Искам да не се притеснявам, когато трябва да пътувам надалеч или, когато някой мой близък пътува. Знам, че няма да стане лесно, но искам да съм част от това.

БЛИЦ-ВЪПРОСИ:

Черен джип?
- Мутра
Жена, която паркира?
- Заплаха
Блондинка зад волана?
- Заплаха
Пет приятелки в една кола?
- Интересно
Жена до спукана гума?
- Безпомощна
Кола, която завива, без да даде мигач...
- Идиот
Премигваща кола зад вас...
- Идиот
Кола, която ви изпреварва…
- Бърза
Кола, която вие изпреварвате...
- Прекалено бавна

Подготви: Анелия ПОПОВА
Снимки: Дико ЙОРДАНОВ
FB, YouTube, Instagram: Auto Ovacia
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР