Почитателите на апокалиптични филми се справят по-добре емоционално по време

...
Почитателите на апокалиптични филми се справят по-добре емоционално по време
Коментари Харесай

Психолози: Феновете на апокалиптични филми се справят по-добре с пандемията от COVID-19

Почитателите на апокалиптични филми се справят по-добре емоционално по време на пандемията от COVID-19, твърдят психолози. Според ново проучване тези хора са подготвени по-добре за проблемите и моралните избори по време на пандемията.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 10099
Психолози дават пример с филма „ Зараза “, за който преди време се появиха конспиративни теории, че предсказва настоящата глобална криза. В него има сцени на паническо пазаруване, изолация, страх от хората, както и фалшиви твърдения за магически лекове за новата болест. Според Колтан Скривнер, психолог от университета в Чикаго, зрителите съпреживяват историята с главните герои, предаде bTV.

„ Това помага да разиграем различни сценарии в мозъка си преди те да са се случили “, казва той.

Екипът от учени е разпитал 310 доброволци за техните кино предпочитания, след което последвали въпроси как са се подготвяли за пандемията от COVID-19.

Феновете на хорър филмите били по-емоционално устойчиви на предизвикателството пред целия свят, отколкото тези, които не гледат страшно кино.

Според Скривнер неслучайно филми като „ Зараза “ станаха изключително популярни в началото на пандемията. „ Аспекти като карантината и липсата на някои стоки изглеждат по-малко странни, ако сме ги виждали преди “, казва той.

Според екипа от учени една от причините хората да бъдат привлечени от апокалиптични и страшни филми е това, че киното им дава безопасна среда да преживеят истински социален хаос и колапс. „ На цената на лоши сънища за една нощ, всеки може да научи как би изглеждал света по време на пандемия. Това не означава, че всеки от нас мисли „ Ето, това трябва да го запомня, за да го използвам в такава ситуация “. По-скоро хората трупат знания, които евентуално могат да им потрябват “, обяснява Скривнер.

През есента психиката ни ще е най-уязвима след социалната изолация

Според Матиас Класен, психолог от университет „ Аархус “ и съавтор на проучването, филмите подготвят съзнанието ни за страшни ситуации по същия начин, по който въображението ни позволява да тренираме въображаеми ситуации.

„ Възможността на хората да си въобразяват измислени светове – такива, които ние създаваме, както и тези от кино и литература – е подарък от еволюцията. Тази „ машинария “ се е развила, защото е дала предимство на нашите прадеди “, казва Класен.

Психолозите са категорични, че почитателите на хорър кино са далеч по-подготвени за настоящата пандемия от COVID-19.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 10099  Пакистанският министър на опазването на здравето е ковид Пакистанският министър на опазването на здравето е ковид  Общинар от Пловдив е с COVID-19 Общинар от Пловдив е с COVID-19  В Русия бяха доказани нови 6611 случая на ковид за денонощие В Русия бяха доказани нови 6611 случая на ковид за денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР