Последните две години винаги сме казвали, че има един огромен

...
Последните две години винаги сме казвали, че има един огромен
Коментари Харесай

Каролев: Борисов няма конкуренция и ще спечели изборите, трябва да спре да кляка на всеки, който стачкува

" Последните две години винаги сме казвали, че има един огромен процент от приходите, които не се събират. Миналата година например самият финансов министър Горанов каза, че само от акцизите от горивата могат да се съберат допълнително около 1 милиард лева. Така че чакаме това от доста време, но да видим дали ще успее и ще ги събере ". Това обяви финансовият експерт Пламен Милев в предаването " Денят на живо " по Канал 3 по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че благодарение на повишаването на борбата с контрабандата на горивата през следващата година може да се очаква ръст на доходите с 10 процента.
" Не трябва да разчитаме само на това, но че то трябва да се реши е факт. Първо трябва да е ясно, че нито корупцията ще изчезне, нито контрабандата, както във всяка една друга държава. Но България трябва да върви към държавите, където тази корупция и контрабанда е по-ниска ", каза икономистът Владимир Каролев, като изтъкна, че трябва да има и наказателни мерки, тъй като по думите му досега никой не е влязъл в затвора за контрабанда.
Той изтъкна, че досега по-голям е бил дяла при контрабандата на цигарите, но тъй като вече е по-малко българското производство и е по-голям делът на чуждите цигари, то чуждестранните компании следят за контрола.
" Основното за ръста за заплатите е... Те са две – държавния и частния сектор. В държавния премиерът може да обещае, може и да изпълни, но в частния сектор заплатите се вдигат само ако този, който ги плаща, има такава възможност. Хубавата новина е, че за разлика от някои държави, които ще влязат в рецесия тази година, макар и неголяма, като Италия, България няма да влезе в рецесия, няма да има намаляване на икономическия ръст. Даже някои анализатори прогнозират и мисля, че има основание, е, че България ще е по-напред от 3-тото място по ръст на икономиката в Европейския съюз ", заяви Каролев.
Той обаче изтъкна, че има пропуснатите възможности за икономиката и той лично " не е щастлив " от 3-процентовия ръст.
" Да, на 3-то място сме по ръст в Европейския съюз, но аз не виждам защо да не сме на 1-во ", заяви икономистът.
" Г-н Борисов управлява много здраво партията си в парламента, но за него думата реформа е забранена дума и тези пропуснати възможности идват от това, че не се правят реформи ", добави Каролев.
" Ще се върна на темата за възможностите за вдигане на заплатите. На първо място проблемът е липсата на реформи. Още повече това се отнася за разходната част на бюджета. Ние имаме бюджет, който в разходната част не е реформиран с десетки години. Нищо не се случва там. Превърнаха го в просто жонглиране с числа и нищо повече. Никъде не се виждат политики. А приходите ще растат, бюджетът ще се увеличава – това е ясно, все пак имаме растеж. Въпросът обаче е колко ще са реални тези приходи и доколко реалната покупателна способност ще се запази ", заяви Милев.
И уточни:
" В момента очакваме по-висока инфлация и това е именно проблем. С тези 10 процента, които бяха заложени в бюджета, един път ще бъдат изядени от инфлацията, но въпросът е, че тази администрация трябва да се реформира, тя е прекалено раздута. Имаме страшно увеличен щат, а от друга страна компетенциите падат ".
" И не само администрацията, цели сектори под държавен контрол не са реформирани. Във водния сектор само „ Софийска вода” е реформирана и това се вижда, че от факта, че 90% от всички намалени загуби в страната са в София. Извън София всички водни компании са тотална леш. Топлофикациите са в същото състояние – единствено две топлофикации във Варна и Бургас са в добро състояние. Всички други са в ужасно състояние, особено София с 1 милиард задължения. Енергетиката – също, както мариците, така и държавните дружества. Тук БЕХ заради бизнеса с газа успява да субсидира други сектори, но не знам докога Европейския съюз ще го позволява.
Не знам, Борисов отдавна не съм го виждал, но като го видя, ще му кажа – " писна ми ". Той трябва да престане на всичко, което стачкува, да му кляка. Какво значи " няма да закрия болница в моя мандат? " Ами тя болницата отдавна закрита, там само се източва – говоря за видинската, имаше една болница, в която вътре всеки беше болен от пневмония – защо – защото за това има пътека и който отиде, го правят болен. Като се съкратят някои болници, тогава ще има пари за други болници, тогава ще има пари за вертолет и модерни линейки ", изтъкна Каролев.
Според него Борисов не би трябвало да го е страх, въпреки че сме в година на избори.
" Според мен пак ще спечелят изборите. Не виждам Борисов от какво го е страх, освен от собствената му сянка. Той няма конкуренция в България, ГЕРБ няма конкуренция в България. Аз не съм гласувал за ГЕРБ никога, но признавам, че те нямат конкурент в България и към днешна дата ", обяви Владимир Каролев.
" По отношение на болниците не съм съгласен, че трябва да бъдат закривани, но частично ще се съглася, че трябва да има по-сериозен контрол. Ако погледнем, ще видим, че разкритите болници в последните години са повече от откритите казина, което показва, че там се печели. Именно затова настояваме за една реформа болниците да не бъдат търговски дружества, включително и държавните ", каза от своя страна Пламен Милев.
Те коментираха и темата за евентуално увеличение на пенсиите и какво трябва да се направи, за да се направи такова.
" Пенсиите могат да нарастват с ръст на икономиката. Но да отговарят на нуждите, никога няма да стане. Никога и никъде по света не става. Защото ти може да имаш нужда от " Мерцедес ", аз от вертолет ", обяви Каролев.
" Необходима е една много сериозна пенсионна реформа. Първо по отношение на преизчисленията, така че да стимулира работещите да се осигуряват. Т.е. първо да се възстанови доверието в пенсионната система, което е страшно ниско по отношение на младите хора. Това може да стане като се започне с ежегодни преизчисления, с осъвременяване на пенсиите. На нуждите няма да отговарят, но въпросът е, че те поне трябва да покриват една огромна част от екзистент-минимума ", каза Милев.
Каролев пък изтъкна, че е абсолютно невъзможно пенсиите да се изравнят със средната работна заплата.
" Да обърнем внимание, че в последно време, особено от страна на управляващите, често се говори за пенсии и други социални плащания. Пенсиите обаче не са социално плащане. Това, че в пенсионната система са вкарани много социални услуги, това е другият проблем и те би трябвало да бъдат изведени от там. Не говорим, че тези доходи трябва да останат без доходи, но те не трябва да бъдат в НОИ. Това са си помощи ", поясни Милев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР