Поради зародилите се сред жителите на Крайморие притеснения, свързани с

...
Поради зародилите се сред жителите на Крайморие притеснения, свързани с
Коментари Харесай

Ще "изяде" ли новото рибарско пристанище плажа на Крайморие?

Поради зародилите се сред жителите на " Крайморие " притеснения, свързани с изграждане на новата лодкостоянка, кметът Димитър Николов изпрати на информационна среща в квартала двамата най-тясно запознати с проекта специалисти, пише Флагман.

Снощи на всички зададени от местните жители въпроси отговориха Веселина Илиева - главен архитект на Община Бургас, и проектантът на съоръжението инж. Красимир Маринов. В срещата участва и бургаският народен представител Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда.

В отговор на изразените от крайморци притеснения експертите заявиха, че в новото съоръжение, чието изграждане значително напредна, по-скоро може да влезе някакво замърсяване отвън, отколкото да излезе отвътре и да засегне кварталния плаж. Лодкостоянката ще има своя вътрешна канализационна система.

Новото съоръжение не е пристанище и не е пригодено за яхти. То е защитена лодкостоянка с 54 места, като има възможност техният брой да бъде увеличен още малко с монтирането на плаващ понтон и добра организация на паркирането вътре.

Съоръжението се строи по искане на кварталното рибарско сдружение и е десетилетна мечта на неговите членове. Именно те посочиха като най-подходящо настоящото място на новата лодкостоянка още преди 4-5 години. Тогава стартираха и първите процедури по проекта, за чиято реализация Община Бургас осигури средства чрез Програмата за морско дело и рибарство на Европейския съюз.

Друго изразено на днешната среща в " Крайморие " притеснение беше това, че изграждането на новата лодкостоянка ще предизвика процеси, които още повече да редуцират и без това тесния квартален плаж. Според специалистите ефектът ще е точно обратният.

Съоръжението ще предизвика образуването на допълнителни пясъчни наноси. Нещо повече - архитект Илиева припомни за започналото от север на юг брегоукрепване в Бургас, осъществявано с помощта на държавната власт. В тази поредица от дейности приоритетно беше обърнато внимание на спешните свлачищни райони край " Сарафово " и в Морската градина. Скоро идва ред и на " Крайморие ".

В момента се изготвят документите за прединвестиционно проучване, което да покаже какви съоръжения и къде да се изградят или поставят, за да може през следващите години да бъде стартиран един процес, който да доведе до увеличаване на плажната ивица на " Крайморие ". Преди десетилетия подобен ефект е бил постигнат чрез изграждането на буни и други мероприятия на централния и северния плаж в Бургас, където пясъчната ивица е била значително по-тясна от днес.

Народният представител Ивелина Василева подчерта, че проектът за изграждане на новата лодкостоянка се осъществява с европейско финансиране, което означава, че той вече е минал най-стриктен контрол по всякакви критерии, а най-много по екологичните. Тя съобщи и друга вест, пряко касаеща жителите на квартала - че през април тази година ВиК-Бургас ще внесе за одобрение и финансиране голям проект за обновление на подземната инфраструктура на много места в областта, част от който е реконструкция на старата и изграждането на нова канализация в " Крайморие ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР