Пазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза в

...
Пазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза в
Коментари Харесай

ЕЦБ: Идва нова криза в Европа, този път ще започне от пазара на недвижимите имоти!

Пазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза в Европа. Това заяви експертът на Европейската централна банка Даниеле Нои в интервю за Латвийската информационна агенция, предава БГНЕС.
Според нея обаче банките сега са по-подготвени да се справят с подобни сътресения, отколкото са били преди десетилетие. На фона на рекордно ниските лихви цените на недвижимите имоти неимоверно са се покачили и то в няколко „ горещи” локации.
Експерти предупреждават, че облекчената валутна политика крие рискове от изкуствено надуване на балона на имотния пазар, което може да доведе до неговото спукване и потенциална криза.
„ Какво би могло да доведе до следващата криза? Не знам точно, но подозирам, че това може да е пазарът на недвижими имоти”, твърди Нои в интервюто. „ Знаем със сигурност, че ще има нова криза. Но не знаем кога и защо ще възникне тя.”
Въпреки че като цяло капитализацията на банките е по-добра, ликвидността е голяма и парите са „ евтини”, експертът предупреди, че някои банки не са успели да си подсигурят допълнителни гаранции да наберат допълнителна ликвидност на пазара, когато са под натиск.
„ Това, което все още липсва е Европейска застраховка на депозитите”, посочва Нои. „ Знам, че някои държави от Северна и Източна Европа искат да видят по-решително намаляване на рисковете в банките от еврозоната преди да бъдат предприети каквито и да било по-нататъшни действия. Лично аз мисля, че рисковете вече значително бяха намалени. Затова сега е време да продължим напред”, добавя тя.
По отношение на прибалтийските държави Нои предупреди, че повишаването на цената на търговските имоти представлява риск, както и използването на променливи лихвени проценти, тъй като няма гаранции, че заплатите и печалбите ще растат паралелно с лихвите. Всичко това представлява и по-голям риск за северните държави, тъй като скандинавските банки притежават голяма част от прибалтийските финансови институции, допълва Нои.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР