Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на

...
Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на
Коментари Харесай

Голямо признание за Мая Манолова!

Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, която бе създадена в София. В нея участват 13 държави от региона, между които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина и Румъния. В рамките на форума, бе подписана и декларация за сътрудничество и партньорство.
„ Идеята е да обсъдим проблемите, които имат гражданите на Балканите, да обменим практики, информация, опит и да създадем мрежа на балканските омбудсмани, която да осигури бързи канали за информация, за взаимна подкрепа, за решаване на трансгранични казуси “, каза Мая Манолова.
„ Проблемите са общи - бедност, социално изключване, посегателства върху човешки права, ограничаване на демократичното пространство и срещу всичко това ние ще имаме повече механизми и възможности за активна защита на правата на гражданите “, добави Манолова.
По думите й във всяка една от балканските държави омбудсманът стои най-близо до гражданите, но често става обект на натиск от страна на съответните власти. Затова чрез създаването на балканската мрежа националните правозащитници ще могат и взаимно да се подкрепят.
„ Мисията на днешния форум е да покажем, че за нас омбудсманите е по-важно това, което ни обединява – история, култура, традиции, много по-важно от това, което ни разделя, но въпреки това ние уважаваме различията на всеки един от нас. Предстои да доказваме още и още, че Балканите са светла територия. Територия, в която правата на човека се ползват с особено уважение, а не тъмна територия, която враждува помежду си “, заяви Мая Манолов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР