Общински имот в супер центъра на Пловдив се използва неправомерно

...
Общински имот в супер центъра на Пловдив се използва неправомерно
Коментари Харесай

Скандал с общински имот в центъра на Пловдив!

Общински имот в супер центъра на Пловдив се използва неправомерно за паркинг от частна фирма, без тя да брои и стотинка в хазната. Това установихме при проверка по сигнал, подаден в приемната на „ Съюз за Пловдив “.
Цялата площ на паркинга на ул. " Константин Стоилов " 26 е 518 кв. метра, от които 211 кв. м са общински, а останалите 307 кв. м са частна собственост. Това са два отделни имота, но вече 20 години от общинския терен печели фирма, която стопанисва паркинга. Това става без каквото и да е правно основание и без да има сключен договор с Община Пловдив. Мястото е емблематично, а паркингът е един от малкото в супер центъра.
Към момента според устройствения план
общинските 211 кв. м са отредени за зеленина.
Имотът няма предназначение за паркинг. В продължение на толкова много години никой от Община Пловдив не е потърсил имота, не е видял как се събират пари за паркирането и не е предприел мерки това да стане съгласно действащата нормативна база. А именно: чрез обявяване на търг и отдаване на имота под наем, както изисква законът, пише marica.bg.
На 28 март 2018 г. с публично обявление в район „ Централен “ е проведено обществено обсъждане за смяна на предназначението на този имот в паркинг с цел впоследствие да бъде отдаден под наем и приходите от него да влизат в общинския бюджет. Една година след обсъждането по този въпрос все още нищо не е направено. В Общинския съвет не сме гласували решение за преотреждане на този имот, както и за провеждане на търг за отдаването му под наем за паркинг.
Кой ще понесе отговорността
за това, че този паркинг работи най-малко от 20 години и половината от него е на общината, но приходите не влизат в бюджета, а в частната фирма?
Този факт показва две неща - какво е отношението на администрацията към управлението на общинската собственост и решаването на един от болните проблеми на Пловдив - този с паркирането.
Първо, няма нормален човек, който има 211 кв. м парцел в идеалния център на Пловдив и да позволи друг да печели, вместо той да го стопанисва. Този абсурд може да се случи само и единствено в градската ни администрация. Категорично това е
поредно доказателство за пълната безстопанственост
или просто на някого се прави услуга, за да печели от общинския имот, възползвайки се от крещящата липса на места за паркиране в центъра на Пловдив. Няма друг вариант.
Този случай е скандален на фона на проблема с паркирането. Политиката на общината по този въпрос се свежда единствено до увеличаване на цените в Синя зона и предоставяне на паркоместа в жилищни квартали срещу заплащане. В централната градска част и досега не е изграден нито един нов паркинг, въпреки че за необходимостта от буферни и многоетажни паркинги се говори от 15-20 г.
За многоетажен паркинг на ул. „ Четвърти януари “ на мястото на ТЕЛК слушаме само обещания, но реални действия няма. В същото време е премахнат паркингът до Райфайзенбанк, намалени са местата в „ Капана “, на ул. „ Отец Паисий “ и до ДКЦ -1, ограничава се паркирането по ул. „ Христо Г. Данов “. Трябва да се създадат условия и за пешеходци, но
Община Пловдив не предлага никаква алтернатива за хората,
които имат работа в центъра и се придвижват с колите си, за да пестят време. А тези хора пълнят бюджета с данъците, които плащат на Общината.
Второ, случаят с имота на ул. „ Константин Стоилов “ показва как се стопанисва общинската собственост. Създава се впечатление, че
основната цел е общинските имоти да бъдат разпродавани,
вместо да се управляват и градът ни да печели от тях. На всяка сесия администрацията предлага, а мнозинството гласува сделки с празни терени и сгради, от които при добър мениджмънт градът би могъл да печели.
След дългогодишната масова разпродажба на имоти Община Пловдив вече е изправена пред криза да няма свободни места за нови сгради на детски градини, ясли и училища. Печален факт е, че не може да се намери свободен терен за нова сграда на Математическата гимназия. А тепърва предстои училищата да минават на едносменен режим, което означава разширяване на сградния фонд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР