Обезпокоително е, че имаме увеличение на смъртните случаи. Починахме си

...
Обезпокоително е, че имаме увеличение на смъртните случаи. Починахме си
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Починахме си лятото, но ситуацията сега е обезпокоителна

Обезпокоително е, че имаме увеличение на смъртните случаи. Починахме си през лятото, но сега достигнахме един пик. Надявам се след мерките да има успокояване на ситуацията. Това заяви проф. Пенка Петрова от БАН.

Тя е категорична, че може да се противодейства на COVID-19 само с ваксини. Така, по думите й, ще се върне нормалният начин на живот. Проф. Петрова каза, че се вижда, че все по-често отпадат лекарства, за които се е смятало, че имат ефект срещу новия коронавирус.

" За мен е учудващо това отношение към хората. Ваксините са изкоренили някои заболявания като едрата шарка. Имаме голям опит в изработването на ваксини и се учудвам защо населението е скептично ", коментира проф. Петрова.

И добави, че това не е съвсем нова ваксина, защото компаниите имат предишен опит с други коронавируси. Ваксините пък ще преминат през всички нужни етапи на одобрение.

Тя каза, че след фаза три би трябвало да са проверени всички групи от хора, сред които бременни жени и деца. По думите й обаче няма нужда малките деца да се ваксинират. Тези, които работят, с Коронавирус инфекцията обаче, е добре да се ваксинират - лекари и учители. Хората с хронични заболявания също е добре да направят ваксинация.

" Още не са излезли резултатите от рисковите групи ", посочи тя.

" Преболедуването е с много неизвестни. Не е ясно как ще се развие заболяването. Засега се смята, че ваксината изцяло ще защитава от заразяване ", добави още ученият.

Българската ваксина пък е протеинова. Прототипът ще е готов до Нова година, след това започват опити с животни и хора.

Проф. Петрова посъветва хората да се самоизолират, ако усетят неразположение. Някои от симптомите на коронавируса са грипоподобни, но загубата на обоняние и кашлицата са характерни само за COVID-19.

Според проф. Петрова е закъсняло решението за издаване на безплатни направления за PCR тестове.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 16056  Система от локални карантинни ограничения влезе в действие в Англия Система от локални карантинни ограничения влезе в действие в Англия  Рекорден брой новозаразени с ковид в Бразилия Рекорден брой новозаразени с ковид в Бразилия  Постепенно разхлабване на карантинните ограничения в Австрия Постепенно разхлабване на карантинните ограничения в Австрия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР