Новината за убийството на Виктория Маринова се изстреля по света

...
Новината за убийството на Виктория Маринова се изстреля по света
Коментари Харесай

Депутат от Русе коментира медийната истерия около убийството на Виктория и...

Новината за убийството на Виктория Маринова се изстреля по света с дописването на нейната биография. Част от българските медии се изкушиха да си докарат повече читатели, зрители, в името на няколко клика повече, и раздуха информацията за журналистическата кариера на жертвата. Получи се една абсолютно тенденциозно погрешна информация. Така обобщи пред Канал 3 медийната истерия около убийството на Виктория Маринова в Русе депутатът от ГЕРБ Диана Саватева.

" Не уважаваме паметта на един загинал човек, на една прекрасна жена и майка, когато дописваме биографията й, както ни е изгодно на нас. Колегите са били подведени, че тя е водела предаване, и за да не изостанат, и те са го написали. Това е по-невинната част от версията. Досега нито убийството на Вероника в Търново, нито убийство на 10-годишно дете в Бургас, в Слънчев бряг загина жестоко барманка - те не влязоха в световния новинарски обмен. А това влезе, защото отпред бе изведена една несъществуваща биография ", посочи журналистката.

" Мисля, че това е един голям урок за нас, няма да заклеймявам някои медии - наши или чужди, но е урок за всички, които сме посветени на тази професия. Разпространяването на информация е огромна отговорност, трябва да се провери надеждността на източника ", отчете Диана Саватева.

Според нея липсата на доверие към институциите не се е оказала решаващия фактор в случая. " Липсата на доверие не е нов проблем. Но в случая не това бе основното. Липсата на доверие може би донякъде подпомогна, но истината е в че в крайна сметка напред бе изкарана една манипулативна информация ".

" Искам да кажа нещо по-лошо - тук няма поръчково убийство, има криминално престъпление, но пак продължават инсинуациите. Изключително важно е зрителите и читателите да са подготвени за тези фейк атаки, които са всеки ден. А че случаят бе използван политически, в това няма съмнение.

Очевидно тези опити непрекъснато да се създава напрежение са почти ежедневни. Работата на опозициията и партиите извън Парламента е да търсят кусури на управляващите, но когато няма факти, те олекват. Много хора олекнаха! Опровергаването на такъв фейк е много трудно. Това е огромно предизвикателство и за нашата професия - трябва да си проверяваме информацията. Отнема време, но трябва да го правим ", призна Диана Саватева.

" На мен самата 70% от работата ми са били криминални репортажи. Тук беше абсурд да се лансира версията за поръчково убийство. Но когато едната версия се напомпа с повече фактология, се деформира информационната картина. Имаше няколко факта, които отхвърляха страшно поръчково убийство - оставения биологичен материал, от който бе извлечена ДНК. И чак такава дива конспирация: да се наеме убиец да го направи, а другите да се скрият - това е фантасмагория ", подреди фактите журналистката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР