Нова такса за авторски права за всеки телевизор в търговските

...
Нова такса за авторски права за всеки телевизор в търговските
Коментари Харесай

Нова секира за заведения и хотели! Въвеждат нова такса за...

Нова такса за авторски права за всеки телевизор в търговските обекти предлагат управляващите. Тя ще защитава авторските права на телевизиите при " публично изпълнение на програмата ".
Предложението е внесено вчера в деловодството на Народното събрание от депутати от ГЕРБ - Данаил Кирилов, Анна Александрова и Емил Симеонов от „ Обединени патриоти”. То засяга промени Закона за авторското право и сродните му права, с които разширяват значително събирането на отчисления за авторство при излъчване на радио и тв програми на публично място.
Според предложението, акко например заведение пуска футболен мач, ще дължи пари за това на колективен орган за уреждане на тези права. Сега търговските обекти (заведения, хотели и др.) дължат годишен абонамент към „ Музикаутор” и ПРОФОН за излъчваната музика в заведенията. Те събират такси съответно за авторските и сродните права. За публично излъчване на други програми - напр. футболни мачове, филми - се дължи заплащане само ако се събира такса за вход. Ако хотел или заведение постави в салона си тв екран и иска да излъчва някоя програма, е достатъчно да сключи договор с тв доставчик.
Предложението на управляващите е излъчването на радио/тв програма на публично място вече да се заплаща, без значение каква е тя - новинарска, филмова, спорт, музика. Тези отчисления ще се събират от представителна организация на радио и телевизионните оператори. Според вносителите така ще се постигне по-обширна закрила на авторските и сродни права (носители на такива са продуцентите, режисьорите, сценаристите и др.), а постъпленията ще насърчат инвестициите в съдържание.
Вносителите на предложението изтъкват и още един мотив, а именно ограничаване на недобросъвестното деклариране на абонатите от страна на кабелните и сателитните оператори.
Ето и какво точно гласят предложенията за изменения в Закона за авторското право.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР