На 20 ноември 2018г. Комисията по заетост и социална политика

...
На 20 ноември 2018г. Комисията по заетост и социална политика
Коментари Харесай

Пирински: Важно развитие по новия Европейски орган по труда

На 20 ноември 2018г. Комисията по заетост и социална политика на Европейския парламент ( ЕП) гласува доклада с позицията на ЕП по създаването на Европейски орган по труда (ЕОТ), по който евродепутатът социалист Георги Пирински бе докладчик в сянка.

Основната мисия на новия орган е да осигури точното и пълно прилагане на европейското законодателство в областта на трудовите отношения и социалното осигуряване с защитата на правата на работещите в различни държави-членки на ЕС. В частност, органът е призван да насърчава сътрудничеството между компетентните органи на държавите в случаите на различия и спорове относно приложимото право и съществуващите нарушения. Нарастващият брой мигриращи работници, които по настоящем достигат 20 милиона души, както и все по-сериозните случаи на драстична експлоатация и грубо погазване на техни права, очевидно налагат създаването на такъв орган без по-нататъшно отлагане.

В резултат на предложенията на Групата на социалистите в ЕП, в окончателната позиция на ЕП ясно бе фиксирано, че става дума за всички форми на трудова мобилност и гарантирането на условия за свободно участие в европейския трудов пазар. Бе фиксирано участието на социалните партньори в Управителния съвет на ЕОТ, както и възможността национални синдикати директно да се обръщат към ЕОТ със свои сигнали и искания.

Сега се очаква Съветът на министрите да съгласува своята позиция по въпроса, с оглед да се пристъпи към гласуването на общо решение на Европейския парламент и Съвета. В момента отговорността е на австрийското председателство, а от началото на следващата година въпросът ще бъде поет от румънското.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР