На съвместната пресконференция на президентите Ердоган и Путин руският държавен

...
На съвместната пресконференция на президентите Ердоган и Путин руският държавен
Коментари Харесай

Путин и Ердоган с много важна информация за Сирия и "Турски поток" след срещата в Москва

На съвместната пресконференция на президентите Ердоган и Путин руският държавен глава заяви, че форматът от Астана остава най-продуктивен при решаване на сирийския проблем.

Той отбеляза, че партньорите в Женева са отказали да работят с Русия по формирането на Конституционен комитет в Сирия и е изразил удивлението си от тяхната позиция, но е заявил, че е търпелив. Той е съобщил, че МВнР на Русия ще разговаря със западните партньори.

По въпросите за стратегическото сътрудничество руският лидер заяви, че Турция прави много за ликвидирането на терористите в Идлиб. Според него е нужна съвместна работа, за да се премахне напрежението в този район. Военните и дипломатите на двете държави ще продължат да координират усилията си, в това число и за връщане на бежанците у дома в Сирия. По думите на Ердоган между Москва и Анкара по този въпрос няма никакви различия.

Държавните глави обсъдиха и процеса по оттегляне на американските войски от Сирия. Според Ердоган най-важното е да не се допуска властови вакуум след като военните напуснат територията. Путин припомни, че американските военни са в Сирия незаконно, тъй като Дамаск не ги е канил, а и защото няма решение на ООН.

Президентите на Русия и Турция са обсъдили в разговора си и въпроси, свързани с " Турски поток ". Според Путин газопроводът ще може да бъде пуснат до каря на 2019-та година. Той е подчертал, че това ще е от важно значение не само за Турция, но и за енергийната сигурност на южна и югоизточна Европа.

След срещата двамата лидери дадоха съвместна пресконференция. Ердоган отправи посланието и предупреждението за „ критичната важност за недопускането на вакуум, от който да се възползват терористичните организации след военното изтегляне на САЩ от Сирия.”. Путин изтъкна „ желанието на Москва за намиране на трайно разрешение на конфликта в Сирия, чрез използване на политически и дипломатически пътища.”

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР