Най-малко 140 мигранти са загинали край бреговете на Сенегал, след

...
Най-малко 140 мигранти са загинали край бреговете на Сенегал, след
Коментари Харесай

Най-малко 140 мигранти са загинали в събота край бреговете на Сенегал на път за Канарските острови

Най-малко 140 мигранти са загинали край бреговете на Сенегал, след като плавателният им съд е бил обхванат от пожар и се е преобърнал, съобщи днес агенцията на ООН по миграцията, цитирана от БТА.

Лодката с 200 човека на борда е потънала няколко часа след отплаването си в събота от рибарското селище Мбур, на 100 км южно от Дакар.

Видеоклип, разпространен по местни медии, показва как спасителна лодка на сенегалски рибари се доближава до гъст стълб дим в открито море и към нея плуват отчаяни хора. Испански и сенегалски бойни и риболовни кораби са успели да спасят шейсетина човека, но " най-малко 140 души са се удавили ", съобщи Международната организация за миграцията, която окачествява случилото се като най-смъртоносното корабокрушение за годината.



Мигрантите от държавите в Западна Африка, пристигнали на испанските Канарски острови от началото на годината, са около 11 хиляди - четири пъти повече отколкото през 2019 г. Увеличеният брой се дължи вероятно на факта, че другите маршрути през Алжир и Либия и после през Средиземно море към Южна Европа са блокирани поради по-строгия контрол.

Само през септември т.г. от Сенегал към Канарските острови са потеглили 14 лодки с 663 мигранти. Над една четвърт от тези плавателни съдове са круширали или са имали инциденти по време на плаването, сочат данни на Международната организация за миграцията.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 151  Спипаха 11 незаконни мигранти край София Спипаха 11 незаконни мигранти край София  Австралия праща 1100 бежанци в Съединени американски щати Австралия праща 1100 бежанци в Съединени американски щати  Мадрид приканва за повече съгласуваност с Тунис по въпросите на миграцията Мадрид приканва за повече съгласуваност с Тунис по въпросите на миграцията
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР