На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол

...
На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол
Коментари Харесай

Археолози в Родопите се натъкнаха на едно от първите свидетелства за т.нар. Микенска Тракия

На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол за съществуването на т.нар. Микенска Тракия са се натъкнали археолози в Родопите.
" Става дума за крепостна стена в характерния за 13-11 век пр. Хр. " циклопски градеж ", с който са градени знакови обекти като Троя, Микена, Тиринт - центровете на т.нар. Микенска цивилизация ", каза проф. Николай Овчаров, един от първите проучватели в района на с. Бенковски.
Той допълни, че според теорията, тракийските царе от времената на Троянската война са имали резиденции с " циклопски градеж ", но досега е нямало достатъчно доказателства. " Ето че сега, тук, в сърцето на Родопите, попаднахме на стена, за която няма съмнение, че е градена по този начин ", подчерта Овчаров и допълни, че в България има само един пример за " циклопски градеж " и това е Небет тепе в Пловдив.
Обектът в района на кирковското село Бенковски е открит при частни разкопки от екипа на доц. Здравко Димитров, който от началото на октомври работи по хипотеза за наличието на Тракийска царска резиденция от 4-1 век пр. Хр. Тезата му е основана на база откритията през последните години в периметър от няколко декара. Сред тях са двоен гроб на аристократка и накити от 4-3 век пр. Хр., архитектурен комплекс със сгради с представителни функции от същия период и откритата преди по-малко от месец каменна стена от същия период, обединяваща всичко в едно пространство и на отстояние само на няколко метра от " циклопския градеж ". " Вероятно става дума за тракийска резиденция още от онези времена, която е продължила да функционира и през първо хилядолетие пр. Хр. ", каза още проф. Овчаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР