Над половин минимална заплата или към 300 лв. бихме изхарчили,

...
Над половин минимална заплата или към 300 лв. бихме изхарчили,
Коментари Харесай

Бъркаме се солено за зимнина

Над половин минимална заплата или към 300 лв. бихме изхарчили, решим ли да си приготвим зимнината сега, пише „ Монитор”. Сумата би ни стигнала за около 200 буркана - краставички, печени чушки, мешани туршии, домати, лютеница, компоти и сладко.

Изгодата е най-голяма и можем да минем много по-тънко, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство, но след средата на октомври градините по дворовете на село вече са обрани. По сергиите, както и през повечето месеци от годината господства вносният зарзават от близки и по-далечни земи.

Най-много бихме икономисали от затварянето в буркани на мешаните салати и краставичките. В момента по пазарите все още може да се намери бяло зеле по 50-60 ст. килото и моркови на същата цена. Така най-простата мешана салата от тези 2 зеленчука, затворена в буркани от по 850 грама с малко подправки би ни излязла не повече от левче за буркан. По суперите подобна опаковка се предлага над 2,50 кинта, или печелим поне лев и половина на буркан.

Печалбата тук е и в сигурността за съдържанието на буркана и за липсата в него на оцет менте, знайни и незнайни консерванти от всякакъв калибър или кочани от зеле вместо старателно нарязаните му листа или недобре изчистени моркови.

Домашното приготвяне на 24 обикновени буркана с царска туршия, по един за всяка седмица до края на зимата, сега биха ни стрували най-много 20 лв. По магазините опаковка от 950 грама се предлага поне за 3 кинта. Икономията в случая на буркан идва по не повече от половин лев, но пък отново става дума за добре подбрани суровини.

Мешаната туршия в търговските вериги върви по около 3-4 лв./кг. Домашно приготвена би ни излязла поне за 1,50 лв.

Домашната консерва от домати в края на втората десетдневка на октомври също би ни излязла около 2 пъти по-евтина. Все още по сергиите може да се намерят изостанали домати за консерви по 1,00 - 1,20 лв./кг. На тази цена един буркан от 800 грама би ни струвал на същата цена. По магазините опаковките с двойно по-малък грамаж тръгват от 1,15 лв. и стигат до поне 2 пъти въпросната цена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР