МВР показа бронзовата статуя на Аполон Медикус, която бе открадната

...
МВР показа бронзовата статуя на Аполон Медикус, която бе открадната
Коментари Харесай

МВР с гореща новина за кражбата на статуята на Аполон

МВР показа бронзовата статуя на Аполон Медикус, която бе открадната от площада пред бившата Централната баня в столицата и намерена в двор в същия район. Статуята бе задигната на 14 декември, а сигналът за кражбата е подаден до органите на реда на следващия ден. Дръзкото посегателство бе заснето от разположени в района видеокамери.

„ Иззели сме записите, на които се вижда как едно лице, което оприличаваме на мъж, откъртва статуята. Отнася я на около 5 метра, но явно нещо го притеснява и я хвърля. Нашите предположения са, че същият ден се връща, взима я и я поставя в черен найлонов плик. С помощта на бдителни граждани я намерихме на 26 декември в изоставено дворно място, през две пресечки от мястото на кражбата. Снели сме обяснения от човека, който ни подаде сигнала. Уведомили сме и Столичната община “, уточни комисар Николай Василев, началник на Пето районно управление на МВР, съобщава БГНЕС.

Все още задържан по случая няма.Разследващите обаче имали предположение за това кой е вероятният извършител на кражбата. „ Имаме съмнения към едно лице, но след като го задържим и в зависимост от неговото държане и от това, което каже, ще преценяваме нататък с прокуратурата “, обясни ком. Василев.

Видимо статуята не е сериозно повредена. От МВР са категорични, че целта е била кражба, а не просто вандалска проява.
Статуята на Аполон Медикус е дело на скулптора Георги Чапкънов. Тя бе поставена след реконструкцията на площад „ Бански “ през 2003 г. Тогава бяха направени още 42 каменни чешми, кръгли пейки от камък, водна площ със скулптура на Аполон Медикус и вградено ефектно осветление. Като част от реконструкцията на триъгълната градинка бяха поставени още рампа за хора с увреждания и зелени площи.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР