Линейки, полицията и Спешна помощ вече обслужват пациенти с COVID

...
Линейки, полицията и Спешна помощ вече обслужват пациенти с COVID
Коментари Харесай

Свободното болнично легло е голямото предизвикателство пред Координационния център

Линейки, полицията и Спешна помощ вече обслужват пациенти с Коронавирус в столицата. Всички те минават през Координационния център за COVID-19 към Инфекциозна болница. Най-голямото предизвикателство пред тях е да бъде открито свободно болнично легло.

Координационният център, който обслужва столицата, работи денонощно. Пациентите трябва да бъдат докарани с линейка, съответно за преглед, PCR тест или насочване към болнично лечение, съобщава БНТ.



Двама служители на здравната инспекция, един спешен лекар и една медицинска сестра - това са хората, които трябва да поемат целия поток и те буквално нямат почивка. Тук по принцип не трябва да идват граждани по собствено решение - въпреки че това се случва често.

Пътят на пациента е обаждане на 112, което преценяват дали трябва да се изпрати линейка. Никой обаче не е върнат.

Поредният пациент е докаран в Координационния център. Служителят на РЗИ трябва да открие болница със свободно легло, за да бъде настанен за лечение.

" Телефоните не ги оставяме. Носим ги в ръце и звъним постоянно. Редуваме болниците ", заяви Петър Мунтянов от РЗИ - София област.

Всяка сутрин получават информация за свободните болнични легла. В 15:30 часа получават втори имейл с обновена информация. няма единна електронна система, която в реално време да показва къде са останали свободни легла.

" Веднага след като дойда на работа започвам да се обаждам на всяка една болница от списъка, за да проверя дали тези числа, които са дали тук са истина. Има болници, които ни отказват всеки път легла ", признава Мунтянов. " По лист ги имат, но когато се обадим - нямат ".

Докато се търси легло екипът на линейката и пациентът чакат.

" Моля ги всеки път, ако се освободи някакво легло, да се обадят, защото пациентите се нуждаят ", казва служителят на РЗИ - София.

60 свободни болнични легла са обявени тази сутрин за столицата.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14354  Хората с посттравматичен стресов синдром ще се усилят след пандемията Хората с посттравматичен стресов синдром ще се усилят след пандемията  Налагат цялостна карантина за четири седмици в Англия Налагат цялостна карантина за четири седмици в Англия  Проф. Людмил Христов се нуждае от кръвна плазма, с цел да пребори COVID-19 Проф. Людмил Христов се нуждае от кръвна плазма, с цел да пребори COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР