Лвовска област в Западна Украйна си навлече критики от западните

...
Лвовска област в Западна Украйна си навлече критики от западните
Коментари Харесай

Украинската област Лвов иска да забрани рускоезичните книги, филми и песни

Лвовска област в Западна Украйна си навлече критики от западните съюзници на страната, след като гласува забрана за културните продукти на руски език, без да обясни как смята да я прилага, предаде Франс прес.

Във вторник регионалният парламент прие мораториум върху публичното ползване на всякакви културни продукти на руски език до края на руската " окупация " на Украйна, имайки предвид анексирането на Крим и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Населението на Лвовска област, която граничи с Полша, в мнозинството си използва украинския език в своето ежедневие, за разлика от други украински области, където руският е по-разпространен, отбелязва АФП.

Формулировката на този текст " отразява тесногръдие, той е дискриминационен и чисто и просто глупав ", написа в Туитър посланикът на Канада в Киев Роман Васчук.

" Хайде, Лвов, не падайте под нивото си ", призова посланичката на Великобритания Джудит Гоф.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи решението като " противоконституционна инициатива " и призова международните организации да реагират.

На национално ниво Украйна вече е забранила филми, за които се смята, че възхваляват руската армия, и отказва влизане на своя територия на творци, които са отишли в Крим директно от Русия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР