Красивата архитектура, достъпните цени и местните специалитети са само част

...
Красивата архитектура, достъпните цени и местните специалитети са само част
Коментари Харесай

Тази мистична страна вече е отворена за туристи

Красивата архитектура, достъпните цени и местните специалитети са само част от причините все повече хора да откриват тази страна...

С почти половината от площта ѝ, покрита с пустиня, тази отдалечена и мистериозна страна бавно, но сигурно се отваря за западните туристи.

С население от 33 милиона души, Узбекистан посреща с отворени обятия туристите, решени да надникнат зад завесата - спусната плътно над страната до неотдавна.

След смъртта на президента Ислам Каримов през 2016 г., новият президент на страната Шавкат Мирзияев полага големи усилия да реформира Узбекистан и да го изведе от международната изолация, наложена по времето на Каримов.
Снимка: shutterstock  Тази мистична страна към този момент е отворена за туристи

В Узбекистан има какво да се види. Различните градове и места, които някога са стояли на известния Път на коприната, свързал в древността Китай и Европа.

Причината за посещението на страната тази година може да бъде честването на 30-годишнината от независимостта и разделянето на страните от Съветския съюз.

Пред туристите са и много значими неща, а именно Самарканд, Бухара и Хива, които са в списъка на световното културно наследство. През последните години пътуването беше значително улеснено, тъй като беше изградена високоскоростна железопътна линия, която свързва столицата Ташкент с останалата част от страната.
Снимка: shutterstock  Тази мистична страна към този момент е отворена за туристи

И столицата, за начало, също си заслужава да бъде посетена. Широките булеварди, подредените метростанции и многобройните музеи ще завладеят всеки турист в тази страна, която след смъртта на президента Ислям Каримов през 2016 г. започна да се отваря за света.

Например днес тук се провеждат международни филмови фестивали, а превръщането на бившата електроцентрала в художествена галерия ясно говори за обръщане към изкуството.
Снимка: shutterstock  Тази мистична страна към този момент е отворена за туристи

От друга страна, градовете Самарканд, Хива и Бухара са исторически важни градове, чиито мавзолеи и медресета не оставят никого безразличен.
Снимка: shutterstock  Тази мистична страна към този момент е отворена за туристи

Град Хива всъщност е музей на открито, а Бухара все още има традиция на базари, където можете повече или по-малко успешно да се пазарите. В Самарканд ще се любувате на ислямската архитектура, а с изгодните цени и различните местни специалитети в тази страна ще се почувствате като крал.
Снимка: shutterstock  Тази мистична страна към този момент е отворена за туристи

История на страната

Територията на Узбекистан е център на много древни цивилизации. През 6 век пр.н.е. земите на днешен Узбекистан влизат в състава на Персийската империя при династията на Ахеменидите.

През 327 пр.н.е. узбекските земи са завладени от Александър Велики по време на похода срещу Дарий III. Победата на Александър Велики над персийската армия слага края на династията на Ахеменидите.

Арабите завладяват територията на днешен Узбекистан през 712 година. С идването на арабите започва и ислямизацията на местните народи, които дотогава са привърженици на зороастризма.
Снимка: shutterstock  Тази мистична страна към този момент е отворена за туристи

Династията на Саманидите са първата персийска династия, която налага властта си над земите на днешен Узбекистан (819 – 1005), слагаща край на дългата арабска доминация над тези земи.

Великият монголски завоевател Тимур (1336 – 1405), роден недалече от град Самарканд, основава мощна империя, която обхваща земите на цяла Средна Азия. Неговата държава пада през 1507 година в ръцете на узбекската династия на Шайбанидите. Тимур оставя богато културно наследство, високи научни и културни достижения, най-вече в градовете Самарканд и Херат.

Руснаците завладяват земите на днешен Узбекистан в края на 19 век след светкавична победа на руската армия, предвождана от генерал Михаил Черняев. През 1884 година подчиняват първо Бухарското ханство и Ханство Хива, като ги правят васали, а след това и източните области на днешен Узбекистан, включително и Ташкент. Завладените територии в Средна Азия са включени в състава на Руската империя и са организирани в герерал-губернаторство Туркестан. През март 1876 руските войски завладяват и Кокандското ханство

Централна Азия, Самарканд, Регистан. Празник на победа над врага. Бухарският емир и първенците на града наблюдават как главите на руски войници са набивани на стълбове. 1872 г.

Едва през 1924 година след националното обособяване на народите от Средна Азия на териториите на Туркестанската АССР, Бухарската народна република и на Хорземската народна република е образувана Узбекска съветска социалистическа република. На следващата година (1925) Узбекската ССР влиза в състава на Съветския съюз.

След опитите за реформи в Съветския съюз и неуспеха на перестройката, СССР се разпада и на 1 септември 1991 година Узбекистан провъзгласява своята независимост. От 1990 до 2016 г. страната е управлявана от авторитарния президент Ислам Каримов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР