Испанското правителство обяви днес, че е решило да закупи 50

...
Испанското правителство обяви днес, че е решило да закупи 50
Коментари Харесай

Испания ще закупи още 50 милиона дози ваксини срещу коронавируса

Испанското правителство обяви днес, че е решило да закупи 50 милиона допълнителни дози ваксини срещу Ковид-19 от три лаборатории, с които броят на вече резервираните ваксини надхвърли 100 милиона, предаде Франс прес.

На днешно заседание министерският съвет одобри покупката на 20,9 милиона дози от ваксината на " Йансен ", 8,3 милиона от тази на " Модерна " и 23,5 милиона от ваксината на " КюърВак ". Те ще бъдат доставени в рамките на споразумения, подписани от Европейския съюз с тези лаборатории.

Миналия месец правителството на социалиста Педро Санчес беше обявило, че ще получи ваксини, разработени от две други фармацевтични компании: 31,6 милиона дози от ваксината, произведена от АстраЗенека, и 20,9 милиона дози от тази на " Пфайзер-Бионтек ", като по този начин си осигури над 105 милиона дози.

Повечето ваксини изискват поставяне на две дози, така че с тези ваксини ще могат да бъдат имунизирани поне 52,5 милиона души, при 47 милиона население на Испания.

Правителството уточни, че останалите ваксини ще бъдат използвани за " мисии на солидарност " в полза на трети страни, които имат затруднения с достъпа до ваксина.

Испания има гарантиран достъп до ваксини, които ще започнат да се доставят от януари нататък и ще бъдат напълно безплатни за гражданите, увери говорителката на правителството Мария Хесус Монтеро на пресконференция.

Наближаваме края на тунел, но това не може да се превръща в по-голямо разхлабване на действащите ограничения, предупреди говорителката в навечерието на празниците в края на годината.

Благодарение на това, че в цяла Испания с изключение на Канарските острови е в сила вечерен час, а в някои области са затворени барове и ресторанти, през ноември страната успя да намали почти наполовина разпространението на коронавируса: от 520 случаи на 100 000 души през 14-те дни в началото на месеца, до 275 в последната сводка, представена вчера от министерството на здравеопазването.

Испания е сред европейските държави, които са най-тежко засегнати от пандемията, с 45 000 починали и над 1,6 милиона регистрирани случаи.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 16045  Турция стартира имунизиране на популацията против Коронавирус Турция стартира имунизиране на популацията против Коронавирус  Украйна ще вкара локдаун поради пандемията до месец Украйна ще вкара локдаун поради пандемията до месец  Началникът на РЗИ-София напуща поста си Началникът на РЗИ-София напуща поста си
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР