Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че предстои България

...
Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че предстои България
Коментари Харесай

Бившият главнокоманващ Плевнелиев сподели голямото си притеснение, че България може да купи изтребители Грипен вместо Ф-16

" Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите ", заяви Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012 - 2017), по телевизия Bulgaria ON AIR.

" Аз виждам геополитика в решението дали ще се купи един, или друг самолет. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само Ф-16 и няма Грипен. Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност, " уточни бившият държавен глава в предаването " Брюксел 1 ".

По думите му има държави и с Грипен, но те не са на източния фланг, а в Централна Европа.

" Друг е въпросът какви са техните коментари, доколко те са доволни от тези изтребители. Ако се закупи Ф-16, ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности, заедно със съседите ни, да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. Ф-16 е машина, на която можете да закачите възможно най-съвременното оборудване ", уточни Росен Плевнелиев.

Според него Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия.

" Но очаквам да бъде взето друго решение, " заяви бившият държавен глава като уточни, че очаква страната ни да закупи една " бутикова система " като Грипен, която дългосрочно няма да свърши работата, която се очаква от нея.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР