Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов се включи извънредно в

...
Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов се включи извънредно в
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на КРИБ: Благодаря на Бойко Борисов, че ще прегледа карантинирането на ТИР-овете на Дунав мост 

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов се включи извънредно в ефира на “Радио К2”. Водещата Илиана Беновска поздрави Евгений Иванов в ефира на “Радио К2” и съобщи, че са щели да разговарят за заседанието на националния съвет за тристранно сътрудничество, но е излязла новина, че РЗИ Русе спира всички тирове, които влизат от Румъния и ги карантинира.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 2999
Иванов потвърди, че това е така. “Тъкмо приключихме и се радвам, че приключихме сравнително успешно заседанието на НСТС и ми се обадиха членове на КРИБ, което много често става. Когато има проблем, те знаят къде да звънят и се оплакаха, че масово се спират техни превозвачи” каза изпълнителният директор на КРИБ. “След Вашето сезиране към ефира на “Радио К2” ние се свързахме с министър-председателя Бойко Борисов и той веднага се зае с въпроса. Разбрах, че Кирил Ананиев - министърът на здравеопазването - не е издавал подобна заповед към РЗИ, така че мисля, че това ще бъде решено светкавично по Ваш сигнал” коментира Беновска. “Много Ви благодаря, много благодаря и на премиера, и на министър Ананиев, че се заеха със случая светкавично” подчерта Иванов. “Премиерът звъни и се моли на премиера Орбан да пускат наши тирове, за да не спира икономиката - камионите това са кръвта на икономиката. Орбан не ги спира, ние си ги спираме сами и ги карантинираме, което означава, че и семействата после влизат в този режим, а къде ще търсим други шофьори, които да ги заменят. Не стреляме в двата крака - режем ги. Така че този юнак от РЗИ, който си е позволил да го направи, мисля, че новият закон вече дава права на органите, които са компетентни, да се заемат и да отиде там, където му е мястото” обясни Иванов. “Надявам се, че министър-председателят Борисов ще реши светкавично въпроса за спирането на тировете от РЗИ Русе на Дунав мост по закон” подчерта Беновска.

Какво се разбра държавата с бизнеса и синдикатите за схемата 60/40?

“Търсих Ви и затова, че националният съвет за тристранно сътрудничество днес проведе поредното онлайн заседание, на което обсъждахте проект за постановление на министерския съвет за определяне на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Може ли да кажете кратката версия - защо Вие - КРИБ - бяхте доста въздържани?” попита Беновска. Иванов обясни, че днешното заседание е било продължение на вчерашното. “Тонът беше по-твърд, защото по наше виждане съотношението, което се предлага 60 към 40 няма да сработи. Предложихме 3 варианта като уговорката беше, че ще чакаме с коментарите до днешния ден, за да видим какво ще се получи. Имахме и още два коментара, които днес получиха развитие, но първата стъпка беше, че ни беше предложен нов вариант на постановлението, в което доста неща бяха променени в положителна посока, разширен беше обхватът. Бяха вкарани и икономически параметри, които до голяма степен са обективни, но бяха силно завишени” каза изпълнителният директор на КРИБ. Беновска помоли Иванов да го обясни по-разбираемо за хората - каква е ползата или вредата от постановлението и за какво се бори КРИБ. “Вие в момента управлявате и Съюза на работодателите, нали така?” попита Беновска. Иванов обясни, че Съюзът на работодателите преди години се е слял с подобна организация на чуждия бизнес БИБА и затова става най-голямата работодателска организация в България - КРИБ. “Съотношението 60:40 няма да сработи, защото е натоварен прекалено много работодателят. Може би, по-големите фирми, които имат ресурс да запълнят дупката между месеците, за които трябва да бъде изваден ресурс, за да покрият заплатите, които, иначе, не могат да се покрият, голямото предприятие може да го направи, но малкият и средният бизнес ще бъде поставен в положение на абсолютна невъзможност да използва този механизъм. Затова искаме промяна в съотношението или поне да поеме в рамките на общия бюджет, тоест, ние искаме повече пари - осигуровките, които трябва да бъдат заплатени, всъщност, да бъдат подпомогнати в съотношение 60:40 от държавата” отговори Иванов.

“Аз лично съм не само журналист, но и работодател - “Радио К2” е малък и среден бизнес, затова си използвам примера - малкият и средният бизнес е най-крехката структура на икономиката - производител на БВП - 60 % в своята сфера. Той трябва да бъде подкрепен. Кажете не са ли твърде рестриктивни мероприятията за обезпечаване на плащането на схемата 60:40 - държавата: работодателят, защото малкият и средният бизнес не винаги успява в същия месец да внесе своите дължими такси, данъци и т.н. към НОИ и НАП” подчерта Беновска. “Точно това е в основата на нашето искане - да бъде променена концепцията и то в рамките на съществуващия бюджет - от тази компонента силно зависи малкият бизнес от ликвидността - да бъде така променена, че държавата и осигуровките, които, иначе, трябва да бъдат заплатени солидарно в съотношение пак 60:40, но от работодателя и работника. Ако държавата поеме - да раздели между себе си и работодателя още веднъж 60:40 - всички ще бъдат облекчени, защото работодателят трябва да плати по-малко и работникът по-малко. Искам да Ви кажа, че получих подкрепа вчера и днес от Пламен Димитров, който застъпи тази теза и каза, че сме абсолютно прави” каза Иванов.

АОБР с декларация във връзка с предлагания ред за изменение за внасяне на авансовите вноски за корпоративен данък на база на данъчната печалба, декларирана за 2018 г.

“Неолиберализмът - така мечтаната от нас пазарна икономика - поставя на чело на БВП частния бизнес и трябва ли да има ревизия?” попита Беновска. Изпълнителният директор на КРИБ смята, че частният бизнес трябва да бъде локомотива на всяка една икономика. “Частният бизнес произвежда толкова, че държавата да може после, може би заедно с частния бизнес, така да преразпределя, че най-ощетените слоеве от население на една държава, визираме в случая България, да получи през преразпределението една такава част, която да осигури достоен живот” отговори Иванов.

“Кореспондирахме си с председателя на КРИБ - Кирил Домусчиев - той вече декларира официално и частно, че е здрав. Как е той според Вас?” попита Беновска. Иванов отговори, че Домусчиев е здрав и днес му се е “скарал”, защото се е ядосвал за схемата 60:40. “Аз му казвам ти трябва да си в леглото, имаш двустранна пневмония, ще издухаш дробовете, за да се занимаваш с проблеми, които са моя грижа. Вижте за какво говорим. Какъв човек - болен, но е в лодката и гребе!” каза изпълнителният директор на КРИБ.

“Не на последно място да Ви попитам за медиите. Кирил Домусчиев и неговият брат са собственици на Нова Телевизия и холдингът, който обединява доста медии. Аз също съм представител на медия. Как ще стои въпросът с оцеляването на медиите?” попита Беновска. Иванов обясни, че в предишния вариант на споразумението те са се борили, когато е имало широк лист от допустими сектори за компенсация, но медиите са били изключени. “Аргументът беше, че те получават огромни договори за реклама от сектори, които в момента просперират - министър Деница Сачева цитира телекомите, фармацевтичните предприятия. Направих една справка и изобщо не е така. Статистиката е изключително точна, изпратена е и на министър-председателя и на вицепремиера, и на социалния министър, че това не отговаря на истината. Радиата никога не сме ги изключвали - напротив - те винаги са били втора линия след телевизиите - плащат такси за какво ли не. Само ние се борихме. Никой друг не се включи. Хората смятат, че медиите нямат работа там, а аз дадох пример за това, че след медицинските лица, на първа линия са репортерите и съжалявам - Вие сте нагъчкани там на едно място, всичките с микрофоните. Някой трябва да се погрижи за медиите, за да Ви има” каза Иванов. Беновска разказа, че са ѝ направили забележка, че си сваля маската като говори, а тя е попитала защо Бойко Борисов е без маска. Изпълнителният директор на КРИБ обясни, че трябва да се грижим за тези, които информират обществеността и е сигурен, че това не могат да бъдат учителите, а медиите и репортерите.

Евгений Иванов от КРИБ разкри, че се иска с европарите за коронавируса да се подпомагат медии

“Вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че продължавате утре да си разменяте онлайн предложения и до понеделник трябва да бъде финализирано споразумението. Как виждате Вие нещата?” попита Беновска. Иванов отговори, че това трябва да продължи, ще бъде пуснато писмо до премиера с искане за присъствена среща, за да се обсъдят някои идеи и след това те ще бъдат съобщени на медиите. “Знаем, че е зает, но ние сме носители на знанието и на практиката” подчерта изпълнителният директор на КРИБ.

“Имате ли Вие прогнозни изчисления? Аз попитах министър-председателя Борисов преди няколко дни - каква е загубата на икономиката, откакто коронавирусът наложи такива световни ограничения” попита Беновска. Иванов обясни, че не може да коментира световните, защото има и спекулации. “За България може и да се учудите, но големите предприятия работят. Справката ще бъде ясна понеделник-вторник, когато вече знаем колко души са освободени поради липса на въпросното постановление и колко души ще бъдат възстановени обратно, когато това постановление влезе в сила. Точен отговор мога да дам около сряда” заяви Иванов. “Ще Ви включим в сряда. Много важен е въпросът за методиката. Как фирмите ще доказват своята невъзможност да са адекватно платежоспособни?” попита Беновска. Иванов обясни, че в банките има спестявания от 50 милиарда и премиерът е заявил, че трябва да се посегне към тези спестявания, но има хора, които нямат спестявания и там трябва да се постави акцентът.

Беновска благодари на изпълнителния директор на КРИБ за разговора и го помоли да се обади и да съобщи в ефир, когато са освободени камионите от карантина, защото министър-председателят се е заел с този въпрос след полученият сигнал от Евгений Иванов и сезирането от “Радио К2”. Иванов пое ангажимента да съобщи, когато това се случи.

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2999  Броят на инфектираните с ковид в Гърция надвиши 1000 Броят на инфектираните с ковид в Гърция надвиши 1000  Папа Франциск и най-близките му сътрудници не са инфектирани с ковид Папа Франциск и най-близките му сътрудници не са инфектирани с ковид  Над 1700 нови случая на COVID-19 в Турция през последното денонощие Над 1700 нови случая на COVID-19 в Турция през последното денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР