Документалният филм Гешев търси отговори на някои от най-противоречивите моменти

...
Документалният филм Гешев търси отговори на някои от най-противоречивите моменти
Коментари Харесай

Изплуват непознати факти от живота на топченгето на Царска България Никола Гешев

Документалният филм " Гешев " търси отговори на някои от най-противоречивите моменти от живота на топ полицая на Царска България Никола Гешев. Около името му има много легенди и загадки, а основният въпрос е чудовище ли е бил, или перфектният полицай. Пред „ Тази неделя” по bTV сценаристът и режисьорът на филма разкриха част от загадките около мистериозния полицай.

Те разказа, че според свидетелства Гешев в практиката си нито веднъж не е ударил никого. Той влиза в полицията през 1925 година, когато обществото ни е силно разединено, а основната му задача е да преследва комунисти.

Режисьорът на филма Васил Барков сподели, че по негово мнение е възможно Тодор Живков да е бил част от агентурната му мрежа, като самият Гешев е бил голям манипулатор. Той смята и че топ полицаят е останал жив след идването на комунистите в България.

Сценаристът Марин Дамянов пък обясни, че вероятно образът на полицая е митологизиран от самите комунисти, които е гонел, за да изглеждат и те митични.

Самият Гешев е бил фанатично привързан към професията и цар Борис.

Според авторите на филма той е събирателен образ на добър човек, чиято съдба е била да работи като полицай. А основното му желание е било да спазва реда и закона в държавата, като дори заради изпълнението на служебните си задължения е загърбил личния си живот.

Никола Гешев е живял скромно, возил се е с трамвай, но е бил и голям самохвалко, обяснява сценаристът. А след 1944 г. следите му се губят, но и до днес се носи легендата, че е успял да избяга и е останал жив.



Официалната премиера на документалния филм за топ ченгето на Царска България е на 26 февруари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР