Днес се навършва точно половин век от осминафинала за Купата

...
Днес се навършва точно половин век от осминафинала за Купата
Коментари Харесай

50 години от един от най-скандалните мачове в Европа

Днес се навършва точно половин век от осминафинала за Купата на европейските шампиони между Борусия Мьонхенгладбах и Интер през 1971 г., който ще остане завинаги в историята. Италианците срещат западногерманския първенец, като в онези години този отбор всява респект сред всички и с него е принуден да се съобразява и мюнхенският Байерн. В състава му блестят звездите Гюнтер Нетцер, Берти Фогтс, Юп Хайнкес, Райнер Бонхоф и Херберт Вимер, които са и германски национали, а треньор е прочутият специалист Хенес Вайсвайлер. Срещу тях интеристите представят един вече позастаряващ, но изключително опитен тим, който е обгорял в турнирните битки.

На 20 октомври 1971 година е първият мач на препълнения стадион „ Бьокелберг “ в Мьонхенгладбах. Още в осмата минута Хайнкес открива резултата в полза на домакините, но в 20-ата Бонинсеня изравнява. От трибуните полетяват бутилки и всевъзможни предмети. Две минути по-късно датският нападател на Борусия Льо Февр отново дава преднина на своите. Играта се изнервя и в 30-ата минута се стига до кулминацията. Хвърлена от трибуните кутия от Кока Кола удря по главата Бонинсеня, който рухва на земята като прострелян. Настава страшен хаос! На терена нахлува медицинският екип на Интер, а

италианците обграждат съдията, искайки мачът да бъде прекратен

Мацола държи в ръката си кутията като веществено доказателство. Трудно е да се каже дали Бонинсеня преиграва ситуацията и дали кутията е била пълна или празна. Германците по-късно го обвиняват в театралничене и дори настояват, че кутията е хвърлена от сектора с привърженици на Интер и че е била на терена преди Бонинсеня да се строполи на земята. В крайна сметка потърпевшият е изнесен на носилка, а след повече от седем минути разправии съдията Дорпманс от Холандия дава знак срещата да продължи.

Италианците са психически разстроени, а Борусия се развихря, нанасяйки своя страховит удар между 40-ата и 45-ата минути. Льо Февр, Нетцер и Хайнкес бележат три гола във вратата на Виери и буквално разнебитват прословутата италианска защита – 5:1. След почивката Бордон заменя Виери, Жаир напуска контузен, а пет минути преди края Корсо получава червен картон за блъскане на съдията. Така Интер завършва мача с 9 души. Междувременно отново Нетцер, а в последната минута и Зилоф от дузпа фиксират крайното 7:1 за Борусия. Италианският клуб обаче подава

официален протест до УЕФА с оглед на ненормалните условия

за игра и дори настоява за служебна загуба за Борусия, тъй като играчите на Интер са се страхували за живота си. От Борусия обаче твърдят, че са осигурили образцов ред на мача. Освен това към документите, изпратени до УЕФА, е приложена снимка, която показва, че при изнасянето му от стадиона италианецът държи ръката си на очите, както не прави нито един припаднал. Цитират се и изказвания на червенокръстците, носещи Бонинсеня, които твърдят, че положението му не е било толкова тежко. След дълги дебати протестът е уважен, а мачът е анулиран. Решено е той да се преиграе по-късно, но не в Мьонхенгладбах, а в Западен Берлин. Германската преса реагира гневно на това решение, самият съдия години по-късно го нарича „ глупаво”, полемиката се превръща в словесна война, но връщане назад няма.
`50

Така в Милано на практика се играе първият мач. С голове на Белуджи и Бонинсеня (вече оздравял!) италианците бързо повеждат още до 13-ата минута. Льо Февр намалява разликата преди почивката, но бразилското крило Жаир отново връща аванса. Италианците играят изключително грубо, в резултат на което трима германски футболисти получават сериозни контузии. Драмата е пълна в последните две минути. Първо Виткамп намалява разликата, но веднага след това Гио бележи за 4:2 за Интер.
Реваншът на препълнения Олимпийски стадион в Западен Берлин (85 хиляди зрители, от тях 6 хиляди италианци, като 3500 от тях пристигат от Милано с 32 чартърни самолета) на 1 декември 1971 година се превръща в грозно зрелище. Германците искат на всяка цена да победят и да докажат, че несправедливо са били ощетени с това преиграване на мача, докато

играчите на Интер прилагат катеначото в неговия класически вид

А накъсването на играта, симулациите и провокациите допълнително нагнетяват и без това нажежената обстановка. В 17-ата минута Мацола спъва Данер в наказателното поле, но битата от Зилоф дузпа е спасена от Бордон. В 39-ата минута след удар на Нетцер топката се отбива от напречната греда. До края картината на мача не се променя, а в последната минута след сблъсък с Бонинсеня е счупен кракът на Лудвиг Мюлер. В крайна сметка тактиката на Интер дава резултат и след безлично 0:0 черно-сините се класират за четвъртфиналите. Така завършва войната Борусия Мьонхенгладбах – Интер, която в продължение на месец и половина приковава вниманието на футболна Европа.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР