Вирусът продължава да ни изненадва, при всеки заболяването протича различно,

Вирусът продължава да ни изненадва, при всеки заболяването протича различно, ...

Реаноматор: COVID-19 продължава да ни изненадва


Вирусът продължава да ни изненадва, при всеки заболяването протича различно, въпреки сходствата в клиничната картина, която има. При някои протича изключително бързо и изключително тежко, въпреки нашите усилия. Това обясни в предаването "Тази събота" по бТВ д-р Кристиан Стефанов - реаниматор в болница "Св. Анна" в София, част от екипа, който лекува най-тежките случаи на коронавирус. 

"Болните в последно време са млади хора, имахме и деца при нас, които бяха развили тежки белодробни усложнения. Повечето имат и придружаващи заболявания, но има и хора, които въпреки липсата на придружаващи заболявания, развиват тежка клинична картина", отбеляза лекарят. 

При лечението следваме всичко новости и препоръки, обясни той. "Използваме ремдесивир и кръвна плазма. Важен е периодът, в който се прилагат тези средства. В късната, така наречена пулмонална фаза, те вече са неефективни", смята д-р Кристиан Стефанов.

Според него ограничаването на контактите между хората ще окаже положително въздействие.  

"В нашата структура вече са обособени 25 реанимационни легла, там лежат най-тежко болните пациенти, които имат нужда от най-големи грижи", каза реаниматорът от "Св. Анна".  

"Екипът ни е млад, изморен много, но продължава да работи с огромно желание. Работата не приключва само с 12-часовите дежурства в скафандри. Това е ново заболяване, постоянно излизат нови публикации, които трябва да бъдат следени. Следим постоянно новостите и актуализираме познанията си. Опитваме се да прилагаме всичко най-ново, за да помогнем на нашите пациенти", посочи той.Лекарят сподели, че често се случва по четирима или петима негови колеги да отпаднат от графика, защото са се разболели. 
Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 15878 Министър Николова: Много е важна дисциплината на хората Министър Николова: Много е важна дисциплината на хората Властите в Лос Анджелис налагат нови COVID ограничения от понеделник Властите в Лос Анджелис налагат нови COVID ограничения от понеделник Германия регистрира още 21 695 случаи на COVID-19 Германия регистрира още 21 695 случаи на COVID-19
Повече за Коронавирус
corona най-ново: лесни стъпки: просто ръководство: eпидемия:

Източник: novini.bg