Важна информация за пенсионерите, които получават инвалидни добавки. От следващата

...
Важна информация за пенсионерите, които получават инвалидни добавки. От следващата
Коментари Харесай

Важна социална новина! Има нова система за изплащане на инвалидните добавки

Важна информация за пенсионерите, които получават инвалидни добавки. От следващата година парите, които ще се изплащат, ще са с нов размер. Средствата обаче ще дойдат с месец закъснение.
340 000 пенсионери, които взимат социално-инвалидна пенсия, вече няма да я получават от НОИ, а от Агенцията за социално подпомагане. Затова хората ще трябва да почакат до февруари, за да си вземат парите за януари.
" Пенсиите се плащат авансово, а социалните помощи се изплащат след изтичане на месеца, който е изминал. Това неудобство ще бъде за един месец ", каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
Хиляди пенсионери обаче ще трябва тепърва да подават заявления в Агенцията за социално подпомагане, защото досега те не са получавали добавки от тях и имената им ги няма в списъците.
" Правим организация, ще информираме " Български пощи ", чрез които се изплащат пенсиите. Осигурили сме и формуляри, така че максимално да улесним хората при преминаването им и изплащането от едната към другата система ", добави Петков.
Заявления в Агенцията за социално подпомагане ще трябва да подадат и още 100 000 българи с увреждания. Тези с инвалидност между 50 и 71% до момента не са имали право на финансово подпомагане. Сега сумата, която ше получават, ще бъде между 24.36 лв. и 198.36 лв. в зависимост от линията на бедност и процента инвалидност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР