Българският икономист, журналист и писател Григор Лилов разкри за голяма

...
Българският икономист, журналист и писател Григор Лилов разкри за голяма
Коментари Харесай

Ексклузивно! Известен журналист нападна кръвнишки телевизията на БСП!

Българският икономист, журналист и писател Григор Лилов разкри за голяма глупост, която днес е обявила телевизията на БСП.

БЛИЦ припомня, че каналът на червената партия стартира днес с доста интересни водещи .

Ето какво написа Григор Лилов в профила си във Фейсбук:

БЪЛГАРСКИТЕ „ ЛЕВИ” ПОЛИТИЦИ И АПОЛОГЕТИ - СРЕЩУ ЕДИН ИСТИНСКИ И ДОКАЗАЛ СЕ ЛЯВ
**** Новина 1 на стартиралата телевизия на БСП - опит за преврат
**** Редица организации на БСП приеха декларации в подкрепа на венецуелският диктатор Мадуро, осъждайки протестите срещу него.
**** Родните медии също премълчават дълбоките причини за негодуванието там

Не само някои коментари в профила ми във Фейсбук под предишния ми пост за събитията във Венецуела предизвикаха този нов пост.

Предизвикаха го и позиции на организации на БСП, които защитиха в специални декларация тамошният диктатор Мадуро – например БСП в район „ Красна поляна” в столицата.

Предизвика го и Новина № 1 в стартиралата днес излъчвания телевизия на БСП – протестите във Венецуела са опит за преврат.

На тези наричащи се „ леви” противопоставям живота и мненията на един истински ляв – българин, човек почти със статус на икона в Латинска Америка и особено във Венецуела.

Той почина на 87 години наскоро – на 31 октомври 2018. Казва се Теодоро Петкоф.

*** КОМУНИСТЪТ СРЕЩУ ДИКТАТУРАТА***

Младият тогава комунист Теодоро Петков е един от основателите на Комунистическия младежки съюз на Венецуела, създаден в края на 1947 година.

Баща е на седем деца, дете на комунисти - участници в Септемврийското въстание и работили пряко с Георги Димитров, бил е бивш политзатворник, бивш нелегален и партизански командир в Латинска Америка, известен като Команданте Роберто, с убити братя в партизанската съпротива срещу тамошни диктаторски режими и хунти, приятел на великия писател Габриел Гарсия Маркес.

Легендарното му бягство от затвора е основа на знаменит съветски филм „ Тази сладка дума – свобода! “ на литовския режисьор Етаутас Жалакявичус.

Привърженик е на социализма с човешко лице (осъжда нахлуването на СССР в Чехословакия през 1968), дългогодишен преподавател е по икономика в Централния венецуелски университет, и т.н., и т.

През 1971 г. основава Движение към социализъм във Венецуела, става сенатор, бил е кандидат за президент. Бил е и министър на координирането и планирането в коалиционно с комунистите и левите правителство, когато през 1993 г. вади Венецуела от поредната икономическа и финансова катастрофа.

Ето една изненада за правоверните, заслепени от идеологически предразсъдъци родни „ леви” - вкл. и чрез приватизация и договор с МВФ. Като министър съкращава държавната администрация и разходи, като обаче същевременно приема и въвежда широки програми за борба срещу социалната бедност, в защита на най-уязвимите слоеве от населението и по-справедливо разпределение на благата в обществото.

*** КОМУНИСТЪТ - СРЕЩУ САЩ И СРЕЩУ КОМУНЯГИТЕ ЧАВЕС И МАДУРО ***

Той е и мой колега - журналист, създал медия с изключително ярка насоченост срещу управленията в Белия дом и определила например президента Буш-младши като агресор заради иракската му авантюра.

Един факт, за който родните „ леви” ще потрият доволно ръце. Тази медия много остро осъди опита за преврат срещу президента Уго Чавес от 2002 г., а самият Теодоро Петкоф използва политическите си възможности, за да се откажат военните от операцията си. Той я определи като заплаха за демокрацията.

И още факти, свързани с горния – но този път като неприятна изненада за родните „ леви”!

Когато през 1998 г. Движението към комунизъм подкрепя кандидатурата на Чавес за президент, Петкоф напуска в знак на несъгласие. Като виден критик на президента Уго Чавес и дори негов противник в президентската надпревара през 2006 г. той определя режима на Чавес като „ бонапартистки и с идея да направи въоръжените сили институционалната база на неговата власт”. За Теодоро Петков това е опасност, която ще се изроди в ляв фашизъм.

Теодоро Петкоф е яростен противник на Мадуро, когото определя като напълно завършен диктатор в сравение с Чавес. Репресиран е от Мадуро и заради това не може да отиде в Испания, за да получи наградата „ Ортега-и-Гасет”, която се връчва за " забележителна защита на свободата, независимостта, честността и професионалната строгост като основни качества на журналистиката ".

Този истински ляв комунист, полагал на олтара на справедливостта, демокрацията и хуманността не само дейността си, но дори и животът си, е най-силното опровержение срещу „ олтарите” на родните леви.

От разликите в позициите им се вижда, че родните, така нар. „ леви” и обърканите глави, дето ги следват, защищавайки Мадуро срещу превратаджийския „ американски империализъм”, въобще не са „ леви”.

В края на мин. г. Русия се ангажира с 6 млрд. инвестиции във Венецуела срещу ангажимент за всестранно военно сътрудничество.

Затова в позицията си нашите „ леви” и редица медии у нас са „ леваци”: л-е(в)ничари на Кремъл, когато осъждат протестите във Венецуела като преврат..

*
Всяка велика държава си има интереси по света. Опасното за обществото е, когато под стереотипите и етикетите за „ ляво” или „ центристко”,или „ дясно” те се прокарват като оценки и идеологии. Жалкото е, че немалко българи си мислят, че гледат през тях.
И не знаят, че не гледат, а са си сложили превръзка пред очите.
***

*** ПЕТКОФ И БЪЛГАРИЯ ***

През 2009 г. Полша покани Теодоро Петкоф за тържествата по повод 70 г. от избухването на Втората световна война. У нас никога не канен официално въпреки идването на демокрацията.

След като се обявява срещу интервенцията на Варшавския договор в Чехословакия, му е забранено да посещава България, а някои от видните му партизански и интербригадеристки роднини у нас са подгонени от властта. За една от дъщерите му, родена у нас, по този повод казва „ израсна в България със срама, че е мое дете.” (Теодора емигрира след промените у нас)

Едно негово откровение „ Макар че съм един от основателите на третата по големина политическа сила във Венецуела, тъкмо през последните 20 години аз се превърнах в „ господин Никой”, в неизвестния човек, в забравеното име за съветския свят – в това число и за България. "
Теодоро Петкоф е посещавал няколко пъти родината, за която казва: " Макар че съм роден във Венецуела, винаги съм повтарял, че съм българин. Вярвам, че ще успеете. Но първо трябва да създадете по-справедливи закони. Закони, които да важат за всички! ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР