Белгийското правителство е изготвило законопроект, с който да се осигурят

...
Белгийското правителство е изготвило законопроект, с който да се осигурят
Коментари Харесай

Белгия обмисля законодателни промени за забрана на износа на лекарства

Белгийското правителство е изготвило законопроект, с който да се осигурят правомощия за забрана на износа на лекарства и суровини за тяхното производство, както и на здравно оборудване, в случай на кризи като пандемията от ковид, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че проектозаконът предвижда при нужда държавата да поема временно управлението на работниците и мощностите, свързани с производството на здравни средства. Предвиждат се промени за обособяване и поддръжка на стратегически запаси за случай на нова епидемия.

Промените ще дадат възможност на здравния министър съгласувано с цялото правителство да налага временни ограничения за дадено лекарство, както и за продажбата и доставката на препарати на даден производител. Законопроектът предвижда също възможност правителството да забрани, ограничи и следи вноса, производството, притежанието, употребата или продажбата на средства за лична защита.

Обсъждането на законовите изменения съвпада с недостига в ЕС на ваксини срещу новото заболяване и въведените европейски ограничения за износ на тези препарати.

Белгийски експерти днес препоръчаха да се използват всякакви резрешени в ЕС ваксини в борбата с пандемията, въпреки данните за различната степен на ефективност на отделните препарати, включително по възрастови групи. Според тях всички одобрени в ЕС ваксини са подходящи в преследването на целта да се ограничат възможно най-много случаите на тежко протичане на болестта.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19222  Словения: Ситуацията с ковид не се усъвършенства Словения: Ситуацията с ковид не се усъвършенства  Разкриха данни за Спутник V Разкриха данни за Спутник V  Дубай стартира имунизации с имунизацията на Оксфорд/Астра Зенека Дубай стартира имунизации с имунизацията на Оксфорд/Астра Зенека
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР