Безсмъртният психолог Зигмунд Фройд посочва, че ако трябва да избира

...
Безсмъртният психолог Зигмунд Фройд посочва, че ако трябва да избира
Коментари Харесай

Forbes: 10 причини защо не искате да сте милиардер

Безсмъртният психолог Зигмунд Фройд посочва, че ако трябва да избира между беден и богат пациент, винаги би заложил на богатия.

Защо? Защото заможният вече знае, че парите не са отговор на неговите проблеми.
Тези от нас, които не са толкова просветени, често си представят, че ако притежават частен самолет, яхта и гараж, пълен със скъпи автомобили, няма как да не живеят живот, пълен с удовлетворение.
„ Парите не могат да купят щастие, но определено ще ви донесат по-добър клас спомени “, казва инвеститорът Уорън Бъфет.
В работата си често съм намирал понякога забавни доказателства, че супер богатите не са супер щастливи, като няколко проучвания на Boston College подкрепят моите усещания, пише за Forbes Реми Блуменфелд, който има опит като продуцент на телевизонното предаване Who`d Be A Billionaire, познато у нас под името „ Стани богат “.
Според проучването, анкетираните заможни хора често са неудовлетворени, тъй като голямото състояние води до дълбоки тревоги относно любовта, работата и семейството. Често дори се оказва, че колкото по-голямо е богатството, толкова по-големи са тревогите.
Въпреки че някои хора изпадат в капана на въображението, че качеството на живот може да се промени автоматично с пари, ситуацията не е точно такава, пише Реми Блуменфелд, прилагайки десет причини защо не искате да сте милиардер.
1. Ще се притеснявате за пари дори още повече
Повечето хора си мислят, че за пари се притесняват само бедните. Това обаче изобщо не е така, като богатите дори изпадат в доста по-дълбок стрес относно състоянието си.

Те често се притесняват да не го загубят, притесняват се за инвестициите си, както и за ефектите от наличието на толкова много пари. Колкото повече са нулите, толкова по-голяма е тревогата.
2. Няма да знаете кой ви е приятел и кой не
Милиардерите се чувстват така, сякаш приятелствата им се крепят на богатството им. „ Започнах да се чудя колко хора щи ни отрежат, ако не вярват, че ще получат нещо от нас “, посочва един от анкетираните богаташи в проучването на Boston College.

Друг участник в изследването заявява, че много малко хора знаят нивото на богатството му. „ Ако знаеха, в повечето случаи вярвам, че това би променило взаимоотношенията ни. “
3. Много хора ще ви презират или ще ви завиждат
Особено ако сте наследил богатството си, мнохо хора ще ви ненавиждат или ще ви завиждат. „ Често на най-богатите в света им се придава негативна оценка “, казва психологът Робърт Кени, който е един от учените, стоящи зад проучването.
4. Липсата на занимания не носи нищо добро
Много от нас мечатят да не се налага да работят, но живот без труд може лесно да завие към усещането за безцелност.
Изкачването в професията или пътят на предприемача често служи като измервателна единица, когато претегляме успеха си.

Без работа може да се окаже доста трудно да прецените дали времето ви е отишло за нещо полезно. „ Късметлийският клуб на спермата “ (така Уорън Бъфет нарича наследниците на богатство) често страда от липса на мотивация за каквото и да е било или няма никакво желание да излезе изпод сянката на родителите си.
5. Притеснявате се повече за децата
Въпреки че милиардерите са сигурни за образованието на децата си, те често се притесняват, че парите могат да ограбят амбициите им. Един от анкетираните в проучването на Boston College посочва, че наличието на пари може да създаде „ извратена гледна точка за света “ у децата.

„ Парите могат да ги объркат, да им дадат усещане, че винаги са прави, да предотвратят възможността им да развият чувство на съпричастност и състрадание “, добавя той.
6. Сравнявате притежанията си с други милиардери
" Те искат яхтата им да е най-добрата “, казва жирналистът Рейчъл Джонсън, „ и чувстват болка, когато яхтата на някой друг е по-голяма. Чувстват се сякаш са се провалили. Въпреки че, така или иначе, имат собствена огромна яхта “.
7. Подаръците губят смисъла си
Представете си свят, в който стойността на всички подаръци се измерва в пари. „ Това е доста добър подарък, но миналата година ми подари кола... “
8. Притежавате много имоти, но губите усещане за дом
Средностатистическият милиардер притежава шест имота: основно жилище, планински или ски имот, плажен такъв, къща в някое малко селце или ранчо, градско жилище и някакъв вид исторически имот.
Така в даден момент тези хора се губят в множеството си притежания – домът остава някъде в спомените или мечтите. Ако добавим към сметката и множеството шофьори, прислужници, готвачи и прочее, усещането за уют избледнява правопропорционално на броя на служителите.
9. Истинската любов става дори още по-трудна за откриване
Когато става дума за роматика и любов, нещата се превръщат в кошмар, тъй като милиардерите не могат да се доверят на никого. Винаги се чувстват така, сякаш партньорите им ги използват.

„ Надявам се да не получа злобни писма заради това, но най-добрата кариера за жена е да се ожени за заможен мъж без предбрачен договор “, казва легендарният адвокат по бракоразводни дела Раймънд Тут.

Ръководи компания за 800 млрд. долара, но все още не е милиардерСатя Надела получава доста под заплащането на други изпълнителни директори на технологични компании
В проучването на Boston College заможна майка споделя, че се притеснява за дъщерите си, тъй като мъжете около тях могат да се почувстват „ безсилни “, тъй като губят ролята си на закрилник.
За да цитираме отново Фройд, „ Любовта и работата са двете неща, които трябва да правите в живота “. Многото пари могат да навредят и на двете.
10. Чувствате се сякаш сте загубил правото си да се оплаквате
Повечето хора се оплакват често. Милиардерите обаче чувстват, че са загубили това право, тъй като се страхуват да не звучат неблагодарници.

Но в крайна сметка, милиардерите също са хора, като всички останали, но мащабът около тях е просто по-голям: как да вярват, как да обичат, как да бъдат обичани, как да се чувстват оценени и да оценяват, как да намират смисъл отвъд „ имане “ и „ правене “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР