Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки

...
Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки
Коментари Харесай

АФП: Ангела Меркел пое сериозен риск

Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса, коментира АФП.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8559
Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германският канцлер изглежда е на път, поне в страната си, да спечели залога. Нейната консервативна партия я подкрепя, а мнозинството германци одобряват инициативата, подета заедно с френския президент Еманюел Макрон и която само допреди няколко години би била немислима.

Дори предложението на Париж и Берлин да не бъде доведено до успешен край поради съпротивата на няколко европейски страни, начело с Австрия и Нидерландия, границите на дебатите в Германия около европейската финансова солидарност бяха оттласнати.

" Изобщо не се съмнявам, че в парламента има широка подкрепа за това предложение " в Германия, заяви в интервю за АФП председателят на долната камара на германския парламент Волфганг Шойбле, влиятелна политическа фигура в християндемократическата съюз (ХДС) на канцлера Меркел.

" Важно " предложение

Гласът на Волфганг Шойбле се чува в Германия. Убеден проевропеец от десетилетия, бившият германски финансов министър е въплъщение в страната си също на бюджетната дисциплина и дори праволинейност.



Докато беше във финансовото министерство, в разгара на кризата в еврозоната, Шойбле си навлече критиките на множество страни заради силните си резерви към спасяването на Гърция от банкрут. Освен това той никога не е бил смятан за особен привърженик на общите дългове.

Днес, пред кризата с новия коронавирус, той приветства идеята като " необходимо и важно предложение в периода, който преживяваме. То изхожда от принципа, че Европа трябва да използва тази криза, за да укрепне ", каза Шойбле, който във вторник подписа обща декларация в тази насока с френския си колега Ришар Феран.

В понеделник цялото ръководство на ХДС подкрепи френско-германската идея, която предвижда Европейският съюз да вземе заем от 500 милиарда евро, за да ги предостави под формата на субсидии на най-засегнатите от последиците от епидемията страни като Италия и Испания, без да е необходимо те да ги възстановят самостоятелно.

Четири страни от ЕС предлагат алтернатива на антивирусния план Меркел-Макрон

" Германия ще е добре само ако Европа е добре ", е заявила категорично по този повод канцлерът, както свидетелства участник в закритото заседание.

Германското председателство на ЕС

В редовете на консервативното движение не цари единодушие. Най-дясното му крило, наречено " Съюз на ценностите ", изрази бурно несъгласието си. Един от водачите му, Александер Мич, разкритикува пред АФП предложението като още една стъпка към създаването на дългов (европейски) съюз и централизирана държава и призова германските парламентаристи да му се противопоставят.

Критиките, отправени също от крайната десница и малката либерална Свободна демократическа партия (СДП) в Германия, все пак остават малцинство.

Около 51 процента от германците одобряват плана на канцлера и френския президент за подем, при все че те сами ще финансират цели 27 процента от него, показва допитване на института " Сивей " за седмичника " Шпигел ". Против плана, за сметка на това, са около 34 процента от запитаните.

Какво се случи? Ползвайки се със силна популярност заради действията си за справяне с пандемията в страната, Ангела Меркел, която от политическа гледна точка вече няма кой знае какво да губи, при положение, че в края на 2021 г. нейната политическа кариера приключва, заложи целия си авторитет.

Меркел смята, че скоро може да се направят нови жестове към най-бедните страни

" Меркел бе благоразумна да препотвърди европейския ангажимент на Германия след доста болезнените критики на Италия или Испания за липсата на европейска солидарност в пика на пандемията от COVID-19 ", смята човек от обкръжението на Еманюел Макрон.

" Меркел има предвид също, че от юни Германия поема ротационното председателство на ЕС и иска да остави следа ", допълва той.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8559  В Хасково са взети едвам две проби за ковид В Хасково са взети едвам две проби за ковид  Отменят карантината в разградското село Ясеновец Отменят карантината в разградското село Ясеновец  Над 46 000 души са умряли в Обединеното кралство от COVID-19 Над 46 000 души са умряли в Обединеното кралство от COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР