Ако ситуацията го предполага и Щаба го предложи, правителството ще

...
Ако ситуацията го предполага и Щаба го предложи, правителството ще
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Държавата не може да влезе във всяка фирма и да плати всеки наем

Ако ситуацията го предполага и Щаба го предложи, правителството ще въведе по-тежки мерки. Те са карантиниране на рисковите групи - възрастни хора и хора с хронични заболявания. Целта е да се ограничат излизанията само до аптеки и магазини. Надявам се да не се стига до по-строги мерки, но ако се наложи - няма да се колебаем. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3328
" Основният въпрос е колко - колко заболели, колко починали и колко време. Има служби в държавата, които не могат да спрат - Спешна помощ, пожарната, полицията и държавата. Надяваме се да удряме отгоре пика и да даваме възможност за търсенето на лекарства и на ваксина ", каза Дончев.

Той допълни, че болничните легла не са проблем. " Легла и оборудване има, в една тежка ситуация - няма да ни стига персонал ", допълни вицепремиерът.

Предвижда се спад с 3% на икономиката. Данъци обаче няма да се вдигат

Що се отнася до мярката 60/40 той заяви, че ще се помогне на тези фирми, които мислят, че ще се върнат след това на пазара. В Германия мярката се прилага в същия размер. Няма безспорна мярка. Опитваме се да стигнем до всяка група. Не искаме масови фалити, мислим и за работника. Възможно е да предложим и други мерки, допълни още Дончев. По думите му те имат данни за минали периоди, но нямат за бъдещи. " Можем да обогатим мярката, но държавата не може да влезе във всяка фирма и да плати всеки наем ", категоричен бе той.

На въпрос колко ще са безработните, той заяви, че хората, които получават обезщетения за безработица - са обект на системата за социално подпомагане.

Що се отнася до това държавата да направи масов скрининг, той заяви, че такова нещо може да се случи, когато е минал пикът на заболяването и няколко дни поред се констатира намаляващ брой на и случаите.

" Ако се удължи карантината, то тя ще е по предложение на Щаба, а не политическо решение. Азиатският опит показва, че от маските има полза. В нова ситуация сме, нормално е да има спор и различни гледни точки, но не и по отношение на мерките - там нещата са еднозначни. Имаме няколко поръчки за респитратори, чакаме доставки на маски от висок клас за медицинския персонал, а останалите неща, които са необходими - можем да ги произведем ", обясни Томислав Дончев  Томислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

" Тази криза няма да ни направи по-богати, тя ще стигне до всяко кътче на света. Той ще е различен и учените спорят колко точно ще е това. Силно се надявам качеството на демокрациите да не пострада в резултат от тази криза ", категоричен бе Дончев.

По думите му проблемът за електронната здравна карта е в това, че се обжалва от различни фирми и затова тя не може да заработи.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3328  Организация на обединените нации одобри четири резолюции с невиждана писмена процедура Организация на обединените нации одобри четири резолюции с невиждана писмена процедура  Президентът Румен Радев ще посети Благоевград Президентът Румен Радев ще посети Благоевград  Зам.-министър Русинова: Мярката 60/40 ще продължи до края на изключителното състояние Зам.-министър Русинова: Мярката 60/40 ще продължи до края на изключителното състояние
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР