Адвокат Стефан Матеев, посочен от разследващите като организатор на обира в

Адвокат Стефан Матеев, посочен от разследващите като организатор на обира в ...

Адвокат на задържан от Роженския манастир: Вързали са игумена, за да копат спокойно.Адвокат Стефан Матеев, посочен от разследващите като организатор на обира в Роженския манастир, остава в ареста. Това решиха пловдивските магистрати. Делото стигна до тях, след като всички съдии от Сандански си направиха отвод, защото са в колегиални отношения със задържания.
Двама ученици и един младеж под ръководството на адвоката бяха задържани като престъпна група, нападнала игумен и решила да ограби Роженския манастир. Според разследващите адвокатът дал пари на учениците, за да му помогнат да намери скрито съкровище в светата обител.
„Отишли са да търсят имане. Или някаква карта, която да ги насочи къде би могло да бъде - не да крадат, камо ли да грабят”, заяви адвокат Христо Стоянов пред камерата на Нова телевизия.
Това било елементарна работа, почти детска, казва още защитата на един от учениците. 
„Има един игумен, той точно в този момент се оказал там. За да могат да копат спокойно, го вързали. После се сещат, че и телефона трябва да му вземат”, обясни още адвокат Стоянов. После се сетили и за камерите и ги изскубали.
Соченият за лидер на групата им адвокат Стефан Матеев пък изобщо не бил там, твърди защитата му.
„Тези доказателства сочат на категоричен извод, че именно обвиняемите са виновни.” С този мотив Районният съд в Пловдив остави адвокат Матеев и четвъртият член на групата - 21-годишен младеж, който живее в Кипър, в ареста. Мярката може да бъде обжалвана.

Източник: blitz.bg