101 от общо 865 разследвания за измами с бюджета на

...
101 от общо 865 разследвания за измами с бюджета на
Коментари Харесай

Европрокуратура: 101 разследвания за измами в България през 2022 г.

101 от общо 865 следствия за измами с бюджета на Европейския съюз се водят в България през 2022 година Щетите са оценени на близо 176.3 милиона евро, съобщи кореспондент на БГНЕС, базирайки се на данните от Годишния отчет на Европрокуратурата за 2022 година

Текущите следствия за България сега наброяват 143, от които 3 са дейни следствия на измами с Данък добавена стойност на стойност 2.6 милиона евро. Предполагаемите вреди са на обща стойност 494.6 милиона евро. В момента 6 от тези следствия са трансгранични и има 45 входящи и 27 изходящи поръчки за помощни ограничения, предоставени на ППД (Процедура при несъразмерен дефицит) в други държави-членки. Разпорежданията за заледяване на активи са на стойност 6.5 милиона евро.

Засега има едно повдигнато обвиняване и приложение на опростени процедури за наказателно гонене, 25 препратки към национални органи, 11 прекъснати и 19 комбинирани каузи.

Общите сигнали са 250, като 204 са получени от българските управляващи, 36 са от частни лица, 9 сигнала, постъпили от европейски институции и 1 един сигнал „ ex officio ” (от офиса)

Има едно настоящо дело и едно взето правосъдно решение. Броят на обжалванията на първите правосъдни решения, както и настоящите каузи на стадий на обжалване също е 1. Засега има единствено едно дефинитивно правосъдно решение, както и единствено една присъда. Няма изключителни правни средства за отбрана против правосъдни решения или оправдани присъди.

Най-често срещаните случаи са на измами със средства, разнообразни от тези за публични поръчки, които са 94 на брой, следвани от тези, които са употребявали точно средства за публични поръчки, които са 45. Случаите на корупция са 16, тези на непозволено заграбване са 11, а неразривно обвързваните закононарушения са 10. Измамите със средства, разнообразни от Данък добавена стойност са 9, а тези със средствата свързани с Данък добавена стойност са 4. Случаите на пране на пари са 3. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР