101-годишен германец бе признат за виновен за съучастие в повече

...
101-годишен германец бе признат за виновен за съучастие в повече
Коментари Харесай

101-годишен нацист бе осъден като съучастник в над 3000 убийства

101-годишен немец бе приет за отговорен за съучастничество допълнително от 3000 убийства по време на Холокоста, когато е служил като надзирател на нацисткия концентрационен лагер Заксенхаузен в продължение на три години. Йозеф Шютц твърди, че в никакъв случай не е работил там, само че съдът в Бранденбург-ан-дер-Хавел открива друго.

„ Съдът стигна до заключението, че обратно на това, което твърдите, сте работили в концентрационния лагер като защита към три години “, казwа арбитър Удо Лехтерман, съгласно NPR.

Шютц е упрекнат в подкрепяне и подстрекаване на „ екзекуция посредством разстрел на руски военнопленници през 1942 година “ и в убийството на пандизчии „ благодарение на отровния газ Циклон Б “. Той е приет за отговорен по 3518 обвинявания в съучастничество в ликвидиране и наказан на пет години затвор.

 GiftgasAuschwitzMuseum

Празни кутии от Циклон Б

„ Знаехте, че там са убивани пандизчии. Така с наличието си вие сте подкрепили тези дейности “, споделя Лехтерман. „ Всеки, който желае да избяга от лагера, е бил застрелван. Затова всеки надзорник е взел участие интензивно в убийствата. “

Въпреки това, в съда в понеделник, 27 юни, Шютц продължава да упорства, че не е забъркан в нацисткия геноцид и че всичко, което се споделя за него, „ е неистина “.

Германското държавно бюро, което търси правдивост за закононарушенията от нацистката ера, намира Шютц през 2018 година, откакто се снабдява с архивите на концентрационните лагери, конфискувани от Червената войска след Втората международна война. Тези записи демонстрират, че възрастният към този момент мъж се е включил към Секретен сътрудник тъкмо преди да навърши 21 години и служи в Заксенхаузен сред 1942 и 1945 година Прокурорите споделят, че той даже съумява да доближи до сан Ротенфюрер, най-високият в Секретен сътрудник.

За Шютц се пробва да оспори обстоятелствата, които прокурорите откриват, съгласно CBS News, като твърди, че е работил във плантация през цялата Втората международна война и че в никакъв случай даже не е обличал униформа на Секретен сътрудник. Документите, получени в съда, обаче го разпознават по име и дата на раждане – и ясно го слагат в дивизията Тотенкопф на Секретен сътрудник, която работи в Заксенхаузен.

През последните години немското държавно управление ускори напъните си да изправи някогашни нацисти пред правораздаването, преди всички те да изчезнат. Този напор пристигна след значимото решение на висшия съд през 2016 година, с което се удостовери присъдата на Оскар Грьонинг, по този начин наречения „ счетоводител на Аушвиц “.

Грьонинг бе наказан като съизвършител в 300 000 убийства в Аушвиц, макар че нито една гибел не може да му бъде приписана.

 Concentratiekamp Sachsenhausen Hoofdingang Oranienburg, Duitsland

Главният вход на Заксенхаузен

Повече от 200 000 дисиденти, евреи, хомосексуалисти и роми са били държани в Заксенхаузен, където Шютц гради кариерата си, съгласно Guardian. Десетки хиляди умират по ужасни способи – с разстрел, медицински опити и други

Следователят Томас Уил споделя пред New York Times: „ Ние следваме елементарния принцип, че убийството няма давностен период. Това е вярното и, несъмнено, щеше да е вярното и преди 70 години. “

Оцелелият от концентрационните лагери Леон Шварцбаум е изместен в Заксенхаузен от лагер в Полша, когато Червената войска натиска на запад и освобождава пандизчиите по пътя си. Той е позволен като съищец в процеса, съгласно Times, само че почива няколко месеца преди Шютц да бъде наказан.

„ Искам, в случай че този човек бъде наказан – и да се надяваме, че ще бъде наказан “, споделя Шварцбаум преди гибелта си, „ да отиде в пандиза. “

Поради възрастта на Шютц и влошеното му здраве обаче, надали ще лежи в затвор. Той е най-възрастният човек, който в миналото е бил съден за съучастничество във военни закононарушения по време на Холокоста.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР