100 свързани лица усвояват 67% от директните плащания в агросектора

...
100 свързани лица усвояват 67% от директните плащания в агросектора
Коментари Харесай

Баща и син Близнакови прибраха 1,5 млн. за нови оранжерии...

100 свързани лица усвояват 67% от директните заплащания в агросектора
Типичен образец за източване на евро средства по схемата - „ млад фермер се води на книга, а родственик ръководи “, е тандемът татко и наследник Васко и Атанас Близнакови. Справка в ДФЗ демонстрира, че през 2012 година синът има утвърден план по размер 112 „ Създаване на стопанства на млади фермери “. Съгласно изискванията на контракта бенефициентът е получил общо 48 892,00 лева Също от предния програмен интервал от ПРСР 2007-2013 той е взел участие и с план по размер 121 „ Модернизиране на земеделските стопанства ", а договорът е подписан през 2014 година Одобрената и изплатена дотация в размер на 1 500 991,90 лева е била за създаване на оранжериен комплекс от 10 дка в землището на с. Найден Герово, община Съединение.

От фонда прецизират, че двата плана са изпълнени и платени. Местният ОЛАФ обаче или не знае, или си затваря очите, защото оранжерията е работила 2-3 години, след което е банкрутирала, а инспекциите, на които би трябвало да е подложена, са пет години от датата на приемане на дефинитивно заплащане.

Запознати разясняват, че главната причина оранжерията на Близнакови да пусне кепенци е некомпетентното ръководство от страна на бащата на бенефициента, който главно дирижирал оранжерийния бизнес. Синът му се появявал там понякога, защото бил зает с главния си бизнес - търговия с енергийни питиета. От друга страна, Близнаков-старши не правел нужните вложения за производството на домати, които главно отглеждал, а локалните за него споделят: „ Толкова е свидлив, че искаше с трици маймуни да лови “, само че не стана. На всичко от горната страна дължал по няколко заплати на някогашните си служащи. Те се възмущават, че в този момент се правел следващият опит за източване на евросредства. Баща и наследник имали желание да построяват нова оранжерия, в която да отглеждат ягоди. Доказателство за това е уведомлението за капиталово желание в община Съединение, импортирано от Атанас Близнаков.

От портала за фирмено разузнаване ДАКСИ излиза наяве, че през 2012 година Атанас Близнаков записва компания „ Вектор Трейд “ ЕООД с капитал от 10 лева и предмет на активност от произвеждане и търговия на всевъзможни артикули, в това число и селскостопански, до интернационален туризъм. Четири години по-късно я трансферира на татко си. В края на 2017 година частен правосъден реализатор постанова запор на сдружението поради дълг към Обединена българска банка за над 660 хиляди лева, от които 588 хиляди е главница. С два запора - към банка ДСК и Първа капиталова банка, е и компанията „ Вектор В “ ЕООД. Пет години тя е била владеене на сина, след което я поема бащата.

Програмата за развиване на селските региони е била великодушна и към един от съсобствениците на картинг пистата на Лаута - Станислав Сираков. Той е влезнал в ролята на агробизнесмен, само че за малко, действайки на правилото „ Вземи парите и бягай “. Преди пет години той е построил оранжерия от 10 декара в с. Черничево, общ. Хисаря, която също е банкрутирала. В регистрите на ДФЗ Сираков попада като бенефициент по ПРСР 2007-2013 година Той е усвоил 1 043 000,19 лева посредством компанията си „ Капитал Инвест 2010 “ ЕООД. Като шеф на същото сдружение през септември 2013 година е подал в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив искане за Оценка на въздействието върху околната среда за градежа на оранжерията. Година по-късно Сираков продава компанията си на Димо Домусчиев, а няколко месеца по-късно тя се трансферира на Иван Богданов - любимеца на банкрутирали сдружения, както и на неосъществената оризарна в с. Ръжево. Той обаче поставя автограф за компания със отговорности към Национална агенция за приходите в размер на 1 276 150 лева, каквато е „ Капитал Инвест 2010 “ ЕООД. ДАКСИ демонстрира, че Богданов е от " бушоните ", на чието име се водят 77 компании, с което има много огромна преднина пред Станислав Сираков. Той е имал еднолично или присъединяване в съдружничество в близо 30 компании, от половината от които към този момент е излязъл.

От Национална агенция за приходите са изпратили запорно известие с №С 180016-121-0000826/06.12.2018 година до Агенцията по вписвания по отношение на обществени отговорности на Станислав Гришев Сираков. В резултат на това данъчните са запорирали дяловете му в 8 компании, в които има еднолично присъединяване и в съдружничество.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР