100% няма връзка между посещението на европейския главен прокурор Лаура

...
100% няма връзка между посещението на европейския главен прокурор Лаура
Коментари Харесай

Бойко Найденов: Кьовеши е в България заради огромната злоупотреба с евросредства

100% няма връзка сред визитата на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши и глобите от Съединени американски щати, Екологичен потенциал е със строга подготвеност. Това съобщи Бойко Найденов, някогашен шеф на Националната следствена работа и някогашен краткотрайно изпълняваш длъжността основен прокурор пред бТВ.

За визитата на Кьовеши, Найденов счита, че има два казуса - не бяха утвърдени повече от половината делегати за делегирани прокурори - 6 от 10 бяха отхвърлени, и втората причина се наложи исторически - сигналите за корист с европейски средства у нас са два пъти повече от другите страни. " Още до момента в който работих в прокуратурата, имахме подобен проблем, имахме доста сигнали, в пъти повече от другите страни. Факт е, че има доста злоупотреби и средствата се одобряваха като метод за облагодетелстване на свързани с властта с лица ", разяснява Найденов. Той даде за образец къщите за посетители - " всички данъкоплатци купуваме една къща на проверяван човек ".

Той счита, че контролът на тези средства би трябвало да е доста мощен и да не се въздейства политически, защото при определяне на нарушавания, парите се възвръщат от българския държавен бюджет. Като най-проблемни той уточни - земеделието, строителството, с образци Ларгото - стратегиите САПАРД, ФАР. След водените каузи там най-после съвсем нищо не се случи. Това значи, че не са основани принадлежности, които да пресекат в точния момент всевъзможни измами с европейски средства, което е обвързване на страната да го направи, разяснява Бойко Найденов. Ако се чудим от кое място да вземем пари за пенсионерите - стотици милиони отиват някъде, съобщи Найденов.

Относно визитата на Лаура Кьовеши той изясни, че тя има строго избрана рамка, в която тя има пълномощия. " Доколкото познавам изявите й, тя няма да излезе отвън тях и да прави политически мнения ", съобщи Бойко Найденов.

По думите му, огромният проблем е, че хората нямат доверие в българската правосъдна система. Ние не би трябвало да разрешаваме извън да се въздейства върху правосъдната ни система, нито от Екологичен потенциал, нито от Съединени американски щати, страната би трябвало сама да реши проблемите си, безапелационен е той.

Найденов разяснява и настояванията за оставка на основния прокурор Иван Гешев, като отхвърли да дава оценка. По думите му той заема мястото си, определен е по надлежния ред, прави работата си, протестиращите имат своето право, а " един митинг не може да е нездравословен ".

В България има разделяне на управляващите - в последните години правораздаването не желае да одобри, че другите управляващи желаят да го управляват, изпълнителната власт, законодателната власт, Народното събрание ще реши по какви правила да работи правораздаването и това постоянно е било по този начин, уточни Найденов във връзка с обвиняванията за политическа интервенция в независимостта на правосъдната власт с предложенията за закриване на профилираните съдилища.

Той разяснява и настояването за закриване на профилирания съд. Според Найденов " да, би трябвало (да се създадат промени, бел.ред.), тъй като е излязъл от рамите на това, с което би трябвало да се занимава, отишъл е на друга прекаленост, където той наподобява на ексклузивен съд, което е нарушаване на Конституцията ".

Закриването му няма да блокира делата, счита юристът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР