100 години от учредяването на Македонската патриотична организация в Съединените

...
100 години от учредяването на Македонската патриотична организация в Съединените
Коментари Харесай

„100 г. Baba&Dedo“: Как пазят идеалите на илинденско-преображенското въстание в САЩ


100 години от учредяването на Македонската патриотична организация в Съединените американски щати. Само пред екип на bTV наследници на създателите на организацията описаха по какъв начин пазят идеалите на Илинденско-Преображенското въстание.

Baba&Dedo е непокътната фраза в говоримия език на третото и четвъртото потомство в МПО и постоянно напомня корените на емигрантите, прекосили океана преди 100 години.

Българските букви, облиците на техните основатели светите братя Кирил и Методий, имената на българските книжовни школи и светии може да се видят и през днешния ден в църквата „ Св. Николай “ във Форт Уейн.

Там генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков попада на ненадейно изобретение - наред с църковното знаме е непокътнат и един от българските държавни знаци.



Как последният водач на Вътрешна македонска революционна организация Иван Михайлов поддържа духа на българите зад океана и по какъв начин тяхната битка продължава в XXI век - гледайте във кино лентата на Теодора Енчева и оператора Красимир Първанов " 100 година Baba&Dedo " в bTV Репортерите след централните вести довечера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР