10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции

...
10 търговски банки заявиха участие в програмата за портфейлни гаранции
Коментари Харесай

Десет банки вече са готови да кредитират бизнеса чрез ББР

10 търговски банки обявиха присъединяване в програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на микро-, дребните и междинните предприятия у нас, оповестиха от Българската банка за развиване предходната седмица. Това са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американската кредитна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Прокредит банк, Първа капиталова банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и Юробанк България.

Очакванията са и останалите трезори да предложат помощ за бизнеса. Стартиралата гаранционна стратегия е част от държавните антикризисни ограничения с бюджет от 500 млн. лева В нея могат да се включат компании от всички браншове. Предварителните прогнози са това да бъдат основно компании от най-засегнатите от пандемията области, каквито са търговия, услуги, превоз и логистика, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство.

Българската банка за развиване даде на комерсиалните банки опция за прилагане на портфейлни гаранции общо за 1,6 милиарда лева за включване в тях на отпуснати заеми на клиенти – дребни и междинни компании, до 2 милиарда лв.. Фирмите, които ще аплайват за подобен заем, е задоволително да дават отговор на най-малко едно от следните условия: спад на оборота след първото тримесечие на 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 година, като не е посочен размер на спада.

Да имат неполучени вземания от клиенти, без да се изисква категорично изтъкване на повода или пък те да висят с неизплатени суми към снабдители след 1 март т. година Могат да получат утвърждение за заем и поради анулирани контракти за експорт и прекъснати доставки от импорт от началото на годината, както и поради затворени индустриални уреди и офиси и понижения на броя на заетите лица.

Крайният период за кандидатстване по мярката за дребните и междинните предприятия е до 23 декември 2020 година Кредитите, които комерсиалните банки ще отпускат, са с оптимален размер 300 000 лева, като ББР ще покрива до 80% от отпуснатата сума.

Банките сами ще дефинират минималния и оптималния период на погасяване, който може да бъде друг за другите компании, а гратисният интервал за новоотпуснатите заеми ще е до 3 години. В програмата, която Българската банка за развиване ръководи, ще могат да бъдат включвани както нови заеми, по този начин и съществуващи, само че при изискване че компанията изпитва усложнения при обслужването на заема след 31 декември и не е изпадала в просрочие над 90 дни за последната година.

Тези заеми са една от осемте ограничения за подкрепяне на бизнеса поради пандемията, които разгласи финансовият министър Владислав Горанов. Първият показан инструмент е също през ББР и планува разпределяне на безлихвени заеми за отбрана на хората, лишени от опцията да поставят труд, и за самоосигуряващи се. Бюджетът по програмата е 200 млн. лева

Кредитите са до 4500 лева, теглени едновременно или на три транша от по 1500 лв.. Кредитите са безлихвени, като кредитополучателите не дължат такси, комисиони и неустойки. Кандидатите не обезпечават обезпечения като изискване за отпущането на заема. Максималният период на погасяване е 5 години с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал.

Втората оповестена мярка са грантовете за дребни компании.

Тя е за общо 173 млн. лв., отделени по Оперативна стратегия “Конкурентоспособност”. За него би трябвало да има потвърден 20-процентен спад на месечния оборот. Субсидията ще е в размер на до 10% от чистите доходи от продажби за 2019 година, като ще помогне за покриване на разноски за поддържане на активността в период от 3 месеца. Проектните заявки се подават до 30 май.

Кредити до 50 000 лв. за дребни компании предлага и Фондът на фондовете.

Те са предопределени за бизнесмени и самонаети лица с къса бизнес история, които нормално нямат достъп до банково финансиране. Общият бюджет на програмата е 24 млн. лв.. Финансирането е за капиталови и оборотни средства под формата на дълготрайни заеми най-много до 10 години.

Фондът на фондовете ще отпуска и по-сериозни по мярка заеми - до 3,6 млн. лева, с които ще могат да се рефинансират отговорности, зародили преди повече от 60 дни.

Кредитите по тази мярка са най-вече за оборотни средства, само че се планува опция за даване и на дълготрайни капиталови заеми най-много до 10 години. Фондът на фондовете е главен вложител с запас от 150 млн. лв. в четири фонда за рисков капитал, които вземат участие посредством дялови принадлежности в стартъпи и новаторски предприятия. Инвестицията е приблизително към 800 хиляди лева, а поддръжката е предопределена за компании с капацитет да подкрепят възобновяване на стопанската система след рецесията, изключително в областта на нововъведенията и дигитализацията.

Размерът на инвестицията варира в необятен диапазон при другите медиатори и съгласно стадия на развиване на фирмите. Включването е под формата на дялови вложения, т.е. вложения в капитала на сдруженията или конвертируем дълг, в подмяна на който вложителят получава право да придобие присъединяване в капитала на сдружението при избрани условия.

Основна част от вложенията са ориентирани към финансиране на капацитета за напредък на компанията, както и за настоящи разноски, свързани с развиването на главния артикул или активност. Фондът на фондовете и сътрудници оферират усилване на настоящата мярка “Фондове за градско развитие” (ФГР).

В интервала на рецесията тези фондове са атрактивни за бенефициенти като общини, публично-частни партньорства и общински предприятия, наранени от рецесията в секторите туризъм, градски превоз, обслужващи действия.

Сроковете за финансиране са дълги - до 20 години, а лихвата е доста под пазарните. Финансирането може да се дава с гратисен интервал по главницата до три години, а поради предоставяната спомагателна гаранция условията за поръчителство също са доста облекчени.

76 000 души желаеха разсрочване на заеми, 57 000 са утвърдени Броят на получените в банки претенции за отлагане на заеми oт жители и компании надвишава 76 000, а броят на към този момент утвърдените надвишава 57 000, оповестиха в края на предходната седмица от Асоциацията на банките в България.

Заради пандемията Българска народна банка позволи на банките да вкарат така наречен кредитна почивка и по този начин да оказват помощ на хората, които са затруднени в обслужването на изтеглени от тях заеми. В изискванията категорично бе посочено, че това може да се извърши посредством промени в графика за погашение на главницата и/или лихвите по отговорностите, без обаче да се трансформират основни параметри по кредитния контракт, да вземем за пример към този момент контрактуваните лихви.

Могат да бъдат разсрочвани отговорности за период до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 година Разсрочваните отговорности би трябвало да са били постоянно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 година Клиентите би трябвало да заявят категорично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения. Банките оферират три механизма за това: отлагане на главница и рента за до 6 месеца, отлагане на главница за до 6 месеца и пролонгация за така наречен револвиращи заеми.

Всяка банка може да контракти с клиентите си и други самостоятелни схеми на отлагане или облекчения, разнообразни от уредените по този ред, плануват изискванията на мораториума. В такива случаи обаче те няма да могат да се възползват от краткотрайния принцип, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на заемите като необслужвани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР