10 млрд. лева са отписани като задължения от Националната агенция

...
10 млрд. лева са отписани като задължения от Националната агенция
Коментари Харесай

МФ с тревожни данни за несъбрани задължения от НАП

10 милиарда лв. са отписани като отговорности от Националната организация за приходите за интервал от 3 години. За това сигнализира служебният министър на финансите Асен Василев.

Сериозен проблем в приходната организация има във връзка с несъбраните отговорности, уточни новият финансови министър.

„ На годишна база са отписвани сред 2 и 3 милиарда лева отговорности, т.е. това са отговорности, които Национална агенция за приходите не са съумели да събера, като от 2017-2020 година са отписали общо 10 милиарда лева отговорности “, съобщи финансовият министър Асен Василев
Снимка: Ладислав Цветков
Към момента Национална агенция за приходите се пробва да събере 9,9 милиарда лв. от компании длъжници. Анализите демонстрират мощна централизация на обществени средства – единствено за миналата година от платени на частни компании 15,8 милиарда лева, 3,4 милиарда са отишли единствено в седем компании. Затова и стартира инспекция.

„ Една картина, която за мен е мощно притеснителна на редовно несъбиране на данъчни приходи, една картина на отстранен следващ надзор над компаниите в страната и една картина, която е разрешила да се натрупат големи дефицити в системата “, съобщи Василев.

Отговорът на някогашният шеф на приходната организация по обвиняванията не закъсня.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Считам за незаслужено да се смята, че чиновниците на Национална агенция за приходите не са положили нужните старания за събирането на тези вземания, защото цифрите за забележителния растеж на приходите, които Национална агенция за приходите събира за бюджета са показателни и са доказателство за това! “, съобщи Галя Димитрова.
Снимка: Ладислав Цветков
Новият шеф на Национална агенция за приходите пък уточни, че се чака обзор и на Дирекцията за фискален надзор. А в митниците се регистрират по-малко доходи от акцизи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР