10 000 болни от COVID-19 регистрира и днес здравната ни

...
10 000 болни от COVID-19 регистрира и днес здравната ни
Коментари Харесай

Болниците са изправени пред фалити заради скъпото лечение на ковид пациенти

10 000 заболели от COVID-19 записва и през днешния ден здравната ни система. Засега към момента места в лечебните заведения има, само че прогнозите са, че през идната седмица тази обстановка ще се промени.

В същото време частните и държавните болнични заведения сигнализираха, че са изправени пред съществени финансови усложнения поради понижените си бюджети в разгара на петата коронавирус вълна.

Пациенти с COVID-19 се одобряват за лекуване в болница по една от три клинични пътеки. Парите, които се отпускат по тях от Здравната каса едвам стигат за 5-дневно лекуване на случаите, при които няма затруднения, пресмятат от Българската болнична асоциация.

" Здравната пътека за коронавирус сега е 1450 лева С най-малък престой 5 дни. Искам да Ви кажа, че не ми е прочут случай в нашето лечебно заведение и в заведенията, които аз познавам в Болничната асоциация да бъдат изписани пациенти преди 5 дни, т.е., преди минималния престой. Както и да ги считаме, едни 300, 400 лева дневно при всички случаи са незадоволителни. В най-хубавия случай може би стигаме 0 на 0, само че те са толкоз малко случаите, че виждаме, че лечебните заведения като цяло, не приказваме за обособени лечебни заведения се оплакват и в действителност са обезпокоени от опцията да не престават да лекуват пациенти с коронавирус, заради обстоятелството, че задлъжняват и не могат да покриват разноските, които вършат ", изясни Андрей Марков - заместник-председател на Българска болнична асоциация.

Българска национална телевизия: За какво стигат парите от клиничните пътеки?

Андрей Марков: В най-голяма част от случаите служат главно за обезпечаване на топло, на някаква храна, на някои типове препарати, не постоянно в оптимален размер и като цяло са дефицитни във връзка с покриването на всички разноски в системата.

В обстановка, в която пациент с Ковид имат рухване на хемоглобин да вземем за пример, което е всекидневно положение на тези заболели, се ползват 4 - 5 ампули " Албомин ". Една ампула е 100 лева Голяма част от пътеката отива за това лекуване, само че не всички го ползват, тъй като пред уплахата, че няма да могат да покрият разноските, не ги обезпечават.

Българска национална телевизия: И с какво го заместват?

Андрей Марков: Често пъти на пациентите, което съгласно мен и съгласно нашето лечебно заведение е безусловно неприемливо и неразрешено, е пациентите да си носят някои медикаменти, да търсят способи да си ги доставят от аптечната мрежа или по неведоми пътища да си обезпечават в допълнение медикаменти с връзки, с познати, с транспортни средства от чужбина и така нататък Това е безусловно неправилно и нездравословно за пациентите, тъй като доста елементарно стават неточности, доста елементарно става пакост.

По какъв метод се разпределят парите от клиничните пътеки и какъв брой коства лекуването на пациент с Ковид обаче нито здравното министерство, нито лечебните заведения се ангажират да кажат.

" Много са разнообразни разновидностите на разноски, те са безкрайни сега. Един престой от 7 дни в нашето лечебно заведение коства към 6000 лева, т.е. ние харчим по към 700-800 лева дневно. Пациенти, които обитават към 90 дни в реанимация, а такива има не малко, разноските са от порядъка на 50 - 60 000 лева за всеки ", изясни Андрей Марков.

За да не банкрутират и да не връщат пациенти, доста лечебни заведения разчитат на дарения от пациенти. А от Асоциацията на лечебните заведения упорстват за нарастване на клиничните пътеки.

Андрей Марков: Моето мнение е, че би трябвало да стане 5000 лева и то в този момент и незабавно. Защо хората в България умират повече от Ковид, а другите страни не толкоз.

Българска национална телевизия: Вие кажете?

Андрей Марков: Именно поради това, че сме дефицитни в лечебния проект. Дефицитни в настоящите лекарства и средства, с които да лекуваме. След като не се дават всички препарати, които са нужни и лекарства, това, в случай че е икономисване. Това на процедура е геноцид.

Исканията на лечебни заведения да се вдигнат клиничните пътеки са основателни, поради инфлацията и увеличените разноски, споделя здравният икономист Аркади Шарков.

" Клиничната пътека най-малко би трябвало да се вдигне с към 30-40 % в идната година, в случай че чакаме висока заболеваемост. Тези 30% би помогнало на лечебните заведения да покрият сметките си за електричество, които сега нарастват както в българския, по този начин и в международен проект. Трябва да стигнат за покачените цени на консумативите, които са нерегламентирана стока, както и във връзка с медицинските произведения, които също са нерегулирани в една огромна степен във връзка с ценовото повишаване. ", разяснява здравният икономист Аркади Шарков.

Ако няма смяна на цените на клиничните пътеки, най-засегнати ще са общинските лечебни заведения, а в частните може да се стигне до затваряне на отделения.

" Никога не е спекулативно, изключително във връзка с инфлационния интервал, в който се намираме, да приказваме за банкрути на лечебни заведения ", добави Шарков.

От Здравната каса не пожелаха да разясняват тематиката, поради липса на бюджет за 2022г. През 2021-а Касата е платила за лекуване на пациенти с COVID-19 малко над един милион и 600 000 лева, а от началото на пандемията до момента на лечебните заведения са изплатени над 2 милиона и 100 хиляди лева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР