1. Светлината се променя, сенките се изострят.2. Западната част на

...
1. Светлината се променя, сенките се изострят.2. Западната част на
Коментари Харесай

9 странни неща, които се случват по време на слънчево затъмнение

1. Светлината се трансформира, сенките се изострят.

2. Западната част на небето потъмнява първа.

3. Темпeратурата постепенно се намалява.

4. Животните се държат извънредно. Някои замлъкват, други издават тревожни звуци. Тези, които са дейни през деня, се подготвят да спят, а нощните се разбуждат.

5. Бягащи сенки - трептящи линии набраздяват земната повърхнина и стените на постройките няколко минути преди цялостното слънчево затъмнение. Те се виждат добре с просто око, само че не могат да се снимат.

6. По-ярките звезди изпъкват на фона на затъмненото небе.

7. Броеница на Бейли - неравномерни проблясъци по тъмния диск на Луната - явлението може да продължи единствено няколко секунди.

8. Слънчева корона. Плазмата в слънчевата " атмосфера " с извънредно висока температура, само че ниска компактност може да се следи с просто око по време на цялостно затъмнение.

9. Ловци на затъмнения. Има хора, които са подготвени да пропътуват километри, с цел да следят слънчево затъмнение. Любителите на затъмненията се назовават умбрафили (от лат. umbra - сянка). Когато някъде по света може да се следи затъмнение, на мястото постоянно участва една и съща група ексцентрици, които са оставили всичките си занимания, с цел да се насладят на гледката.

Източници:  space.com, listverse.com

Obekti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР