1. Свети мъченици Памфил и Порфирий - св. мъченик Памфил

...
1. Свети мъченици Памфил и Порфирий - св. мъченик Памфил
Коментари Харесай

ОГРОМНА ПОЧИТ: Честваме трима необикновени светии, без които нямаше да го има православието

1. Свети мъченици Памфил и Порфирий - св. страдалец Памфил бил огромен монах и доста се трудил за преписването и поправянето на неточности в развалени от преписвачи Новозаветни текстове. Поправените копия св. Памфил преписвал и разпращал на тези, които пожелаели да ги имат, с което обърнал към Христа доста езичници.

С негов труд в Кесария била събрана обширна библиотека с духовни и исторически книги, която просъществувала няколко века и била гордостта на Църквата в Кесария. Тя съдържала и голям брой ръкописи на Ориген, оказал огромно въздействие върху св. Памфил.

Ученик на св. Памфил, негов пръв асистент и архивар в библиотеката бил Евсевий Кесарийски, именуван " татко на църковната историография ".
свързани новини24111на 30.01.20228460на 25.01.2022
Блажени Иероним, който също доста почитал паметта на св. Памфил, се сдобил с негови ръкописи и се отнасял с тях като с огромна полезност.

Порфирий бил прислужник и ученик на Памфила. След жестоки мъчения, повесили и разпалили огън под него и така предал душата си на Бога. С тях потърпевши и други - посечени с меч при започване на IV век.

2. Св. Флавиан Цариградски патриарх († 449/450 г.) - Първоначално той бил презвитер в Цариград. За огромното му самоограничение и благодетелен живот той бил определен от клира и от народа за Цариградски патриарх.

В това време Църквата била вълнувана от лъжеучението на Евтихий, който – макар ясните инструкции в Евангелието, че Иисус Христос бил дружно и Бог и човек – твърдял, че в Иисуса Христа имало едно естество – Божеско. Патриарх Флавиан твърдо защитавал православното обучение. Силно го намразили придворните на император Теодосий Млади (408-450). Главен негов зложелател бил евнухът Хрисант, любим на царя, който всячески се стараел да му пакости с всякакви клюки.

Флавиан, като видял, че лъжеучението се популяризира, свикал в 448 година поместен събор и изискал Евтихий да се яви на него. Дълго Евтихий не се покорявал на повелята на патриарха и най-сетне пристигнал, съпроводен от въоръжени бойци, които той измолил от императора за своя отбрана. Като разкрил своето обучение, той не изискал и да изслуша миролюбивите увещания на събраните епископи, заради което те за упорството му го лишили от заветен ранг. Евтихий се съюзил с враговете на Флавиан и съумял да разположи в своя изгода императора и неговата брачна половинка.

На другата година бил призован в Ефес събор от съидейници на Евтихий под председателството на Диоскор, александрийски патриарх (449 г.). На тоя събор, прочут в историята под названието " разбойнически ", Флавиан бил набеден, че внася нови канони в Църквата. Много епископи, посредством закани били принудени да подпишат, че са съгласни с учението на Евтихий. Повикали св. Флавиана. Диоскор и неговите съидейници го осъдили като лъжеучител, лишили го от ранг и решили да го заточат в Египет. Но някои епископи се застъпили за Флавиан. Станал ужас и Диоскор изискал армия. На Флавиан нанесли нечовечен побой и той след няколко дни се поминал.

Като разбрал за това, римският папа св. Лъв оповестил определенията на беззаконния събор за недействителни, и по неговото гледище, при императрица Пулхерия и брачна половинка й Маркиан, бил призован Четвърти космополитен в Халкидон в 451 година. Тоя събор, на който участвали 630 епископи, осъдил ереста на Евтихий и определил да се изповядва Иисус Христос с две естества – неслитно, неотлъчно, неразлъчно и непроменяемо.

Пред събора било прочетено посланието на св. до Флавиан, в което папата излагал учението за въплъщението на Сина Божий. Всички отци на Халкидонския събор признавали това за апостолско обучение. Диоскор бил свален като палач на св. Флавиан. Тялото на св. Флавиан било пренесено в Цариград.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР