1. Св. преподобни Aкакий Синайски († 550 г.) - Преподобни

...
1. Св. преподобни Aкакий Синайски († 550 г.) - Преподобни
Коментари Харесай

МИСТИЧЕН ДЕН: Този светец направил уникално чудо, което удивлява и до днес

1. Св. преподобни Aкакий Синайски († 550 г.) - Преподобни се загатва в " Лествицата " на св. Йоан Лествичник. Той бил възпитаник на някой си синайски дъртак, прекомерно недодялан и язвителен човек, който постоянно му нанасял побой и огорчения. При него преподобни живял цели девет години в огромно самообладание и строго смирение.

Починал е прекомерно млад към 550 година. Когато злонравният дъртак съобщил на един популярен подвижник за гибелта на Акакий, подвижникът не повярвал. Той пристигнал на гроба на преподобния и извикал:
свързани новини5651на 22.10.2021
- Брате Акакий, починал ли си ти?

И чул отговор:

- Не съм починал, отче! За послушния е невероятно да почине.

Поразен от това знамение, злонравният дъртак се покаял за своята свирепост, усамотил се покрай гроба на и прекарал там останалия си живот.

2. Св. страдалец Парамон (III в.) - В средата на ІІІ век, при император Деций, било повдигнато грубо гонение срещу християните. Принуждавали ги да правят кървави жертвоприношения на езическите идоли, а несъгласните били излъчени на страшни изтезания.

Веднъж във Витиния (Мала Азия) един християнин на име Парамон, като видял мъченията на своите едноверци, извикал: " Колко почтени страдат за това, че не желаят да се поклонят на бездушните идоли! ". Веднага го затворили, проболи му езика и по-късно го промушили с копия. Заедно с него също умъртвили 370 християни.

3. Св. страдалец Филумен († 275 г.) - той потърпевш в 275 година при гонението на император Аврелиан. Завистливци донесли за него на шефа Феликс, че е християнин и Филумен не отрекъл това. Тогава забили в ръцете и нозете му гвоздеи и го карали да тича. Изтощен от изтеклата кръв, той умрял.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР