1. Любимите на ГЕРБ строителни фирми отново ще поддържат пътищата

...
1. Любимите на ГЕРБ строителни фирми отново ще поддържат пътищата
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Завръщането на пътния картел; Спас Русев купи "Булсатком"

1. Любимите на ГЕРБ строителни компании още веднъж ще поддържат пътищата през зимата против 280 млн. лева и наддават за нови контракти за поправки за 2.4 милиарда Огромният проблем с българските пътища се усеща по доста способи. В битов проект - когато да вземем за пример научите за следващата злополука или пътувате където и да е из страната. В политически - точно пътищата са една от аргументите за разпада на четворната коалиция, откакто през юни Има Такъв Народ и " Продължаваме промяната " се сблъскаха челно по въпроса би трябвало ли да се заплащат пари по договорите с пътните строители. Но най-много се усеща като приключване на средства, без да се виждат резултати.

Въпреки рокадите във властта по този начин ще бъде и в идващите няколко години. Резултатите от последните публични поръчки на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) пък приказват, че вместо да бъде " премахнат ",. 2. Спас Русев е новият притежател на " Булсатком ". Цената на договорката е сред 120 и 130 млн. евро Най-големият снабдител на телевизия в България " Булсатком " публично ще има нов притежател, откакто офертата на Спас Русев беше определена от кредиторите на компанията. Сделката се проточи над година след оборване от създателя на оператора и акционер Пламен Генчев. За завършването на продажбата може индиректно да се съди по вписвания в българския и английския комерсиалния указател, като то беше публично доказано за " Капитал " и от страните по нея.

Според източници от пазара цената е сред 120 и 130 млн. евро. Промените в собствеността очевидно ще станат факт посредством промяна на сегашните кредитори на компанията с Русев. Спас Русев удостовери за договорката пред " Капитал " и съобщи, че ще развива " Булсатком ". 3. Детски теоретичен център, учебно заведение или нещо посред - какво ще стане с " Музейко " " Детският теоретичен център " Музейко " става новаторско начално учебно заведение. " Това медийно заглавие от пролетта провокира доста въпроси - за какво се постанова, по какъв начин ще работи, какво ще стане с музея? А с идването на есента хора към този момент питат по кое време отваря въпросното учебно заведение и дали могат да запишат децата си. Други се тормозят - един от най-успешните столични музеи и единственото сходно пространство в града става общинска благосъстоятелност, откакто фондация " Америка за България " (инвеститорът в " Музейко " ) реши да подари центъра на Столичната община. Тя обаче не се слави като толкоз добър собственик.

Истина е, че трансформацията ще е огромно предизвикателство за общината. Бъдещето на " Музейко " до момента не бе до дъно ясно, само че в този момент зам.-кметът по културата Мирослав Боршош дава следната поръчка: " Сградата на " Музейко " ще продължи да работи като интерактивен детски теоретичен център целогодишно. " Въпросното общинско учебно заведение пък ще се провежда в прилежащата постройка - образователният корпус, разясни той за " Капитал ". 4. Ню Йорк съди Nexo по обвиняване за машинация, седем други щата подхващат дейности против компанията Щатът Ню Йорк завежда дело против криптобанката Nexo, учредена и ръководена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Официално в обвиняването е посочено, че то е за " противозаконни интервенции и машинация на вложители ", като то идва, откакто предходната година на 18 октомври 2021 година щатът разпореди на компанията да приключи предлагането на депозитния си артикул на територията му. Според щатската прокуратура това не е било изпълнено - Nexo е казвала, че извършва възбраната, само че в действителност не го е правила и е траяла да има клиенти от щата, както и да печели от тях. Освен това компанията не се е записала като брокер на скъпи бумаги и първични материали (като каквито спадат някои криптовалути). Затова основният прокурор на щата Летиша Джеймс желае не просто да бъде наложена глоба, а и извоюваните пари да бъдат върнати на вложителите, както и непрекъсната възбрана на Nexo да се занимава с капиталова или консултантска активност в Ню Йорк.
Реклама
В същия миг още седем щата в Съединени американски щати оповестиха правни дейности против Nexo. Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд подредиха на компанията да спре депозитните си артикули в щатите, същото деяние, което Ню Йорк предприе против Nexo през 2021 година Допълнително съгласно прокуратурата в Калифорния компанията е трябвало да спре депозитните си артикули още през февруари 2022 година, само че това не се е случило. 5. Първата българска компания за споделени колела Cyrcl към този момент има над 5 хиляди клиенти и 100 колелета в София и възнамерява разгръщане в други градове " Работата на 425 дръвчета за една година. " Толкова се равнява карането на колело от потребителите на услугата Cyrcl за 300 хиляди минути, с което са спестени 8.5 тона въглеродни излъчвания съгласно Енрико Маринов, един от тримата съоснователи на първата българска компания за споделени механични колела. И то единствено за пет месеца след формалното пускане на приложението, чиято задача е да направи София по-зелен град, а след столицата да навлезе и в други местоположения в страната.

Колелетата на Cyrcl се създават от българската компания Cross, като за задачите на бизнеса спомагателни елементи и модификации се прибавят в Сърбия. До края на 2023 година проектът на създателите е да пуснат още 400 велосипеда в придвижване и да навлязат в 2 други български града. В по-дългосрочен проект обаче концепцията е да изнесат бизнеса и отвън България, като ще се целят това да се случи първо в границите на Източна Европа. За момента, като в приложението към този момент има над 5 хиляди регистрирани консуматори.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР