1,9 милиона българи не спазват мерките, каза проф. Николай ВитановДва

...
1,9 милиона българи не спазват мерките, каза проф. Николай ВитановДва
Коментари Харесай

Математикът на НОЩ каза кога идва страшното

1,9 милиона българи не съблюдават ограниченията, сподели проф. Николай Витанов
Два сюжета за развиването на пандемията от ковид у нас показа топ математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов, който предвижда за Националния действен щаб развиването на рецесията посредством математическите модели.

" В момента сме в турбулентния сюжет, който е при над 500 случая дневно. При този сюжет има 2 разновидността - начален етап от 500 до 2000 случая. Тук доцент Кунчев и сътрудниците му биха могли да създадат нещо. Прехвърлим ли 2000 инфектирани, разпространяването в цялата страна ще стане дифузно и ще стане доста мъчно да се управлява. 24-25% от хората не съблюдават никакви ограничения ", съобщи професорът в ефира на Bulgaria ON AIR. Той разяснява и битката с К-19 у нас, както и повишаването на броя на новозаразените в последните дни.

" Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората споделяха да отхлабваме ограниченията, тъй като вирусът си отивал. По този метод се образува една огромна група хора - към 1,9 млн. души, която не съблюдава ограниченията ", акцентира математикът. Проф. Витанов е на мнение, че тези хора, които интензивно пропагандират, че вирусът е отслабил въздействието си, не съблюдават ограниченията. " От позиция на математическата доктрина, виновността носи този, който е основал огромната група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат в този момент.

Още в края на септември споделих, че здравната система би трябвало да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите към този момент са повече. Напълно разбирам, че с изключение на моите данни, има и други данни и съображения. Правителството евентуално повече се надяваше, че хората ще съблюдават ограниченията. То не се опълчи сполучливо на дейната агитация за неспазване на ограниченията и това беше голяма неточност, безапелационен бе специалистът. Според него наклонността на увеличение броя на инфектираните с ковид е извънредно тревожна.

" Хората не са готови да чуят цифри. Щом съм споделил цифрата 2000 дневно, това е границата сред началния етап на турбулентността и развития етап. Много скоро ще достигнем тази цифра, в случай че не се подхващат ограничения. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е по никакъв начин добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая дневно, в този момент имаме 200 пъти повече ", изясни още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР