1,75 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени. Това показват

...
1,75 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени.
Това показват
Коментари Харесай

1.7 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени

1,75 милиона души умират годишно поради внезапните температурни промени.
Това демонстрират резултатите от проучване за интервала 2000-20219 година на експерти под управлението на университета Монаш, Австралия, оповестено от профилираното издание "Лансет планетари хелт ". За това заяви електронното издание "МедикълЕкспрес ".
Учените са безапелационни, че температурните амплитуди са доста по-опасни за човешкото здраве, в сравнение с горещините. Изследвана е връзката сред температурните вариации и смъртността на 750 места в 43 страни или райони въз основа на данни от изследователската мрежа MCC Collaborative Research Network.
Смъртните случаи вследствие на измененията в температурите са 3,4 на 100 от общия брой смъртност в световен мащаб в интервала 2000-2019 година В Азия, Австралия и Нова Зеландия процентът е над междинния за света.
Глобално най-големият растеж в смъртността по този индикатор е в Австралия и Нова Зеландия (7.3%), следван от Европа (4.4%) и Африка (3.3%).
Повишеният риск от гибел се свързва с краткосрочната температурна смяна, само че до момента не е правена задълбочена оценка на смъртността по този индикатор в света.
"Климатичните промени са водеща причина за паника за публичното здраве през 21-и век. С все по-честите прояви на неустойчивост в температурите е нужно да се вземат дейни контрамерки за отбрана на човешкото здраве от температурните вариации ", сподели проф. Юминг Гуо, шеф на изследователското звено по климата и качеството на въздуха в университета Монаш.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР