1,4 милиарда китайски потребители някога се считаха за неразработена златна ...

1,4 милиарда китайски потребители някога се считаха за неразработена златна

Как национализмът в Китай удари Nike, Adidas

1,4 милиарда китайски консуматори в миналото се считаха за неразработена златна мина за западните марки, поради възходящите им доходи, които да дадат подтик на растежа на компании като Nike и Nestle. Днес те се трансформират в възходящ проблем, защото някои китайски консуматори от ден на ден се държат като проводници на политическите хрумвания на Пекин. Продажбите на всички западни марки са се сринали за последните 12 месеца, откакто китайските консуматори все по-често показват патриотизма си, купувайки локални марки. Нашият кореспондент Дзиншан Хун е в Хонконг и би трябвало да я поздравим за чудесния разбор на явлението. Как надигащият се шовинизъм води до смяна в държанието на потребителите?

Разполагаме с извънредни данни за продажбите през интернет платформите в Китай през последните 4 години. От тях научаваме, че протестът следен през миналата година, като този от 21 март против западните марки, които отхвърлиха да употребяват памук от Синдзян, вреди на тяхното показване в дълготраен проект. Това се вижда и през актуалната 2022. Това е събитие, което доста анализатори не предвидиха при започване на рецесията, само че ще продължим да виждаме последствията от него и отсега нататък.

Само при спортните артикули ли е по този начин? Какво става с другите артикули?

Анализът ни включва доста други категории. Спортните артикули са в центъра на историята, тъй като при тях развиването е най-интересно. Преди това, Nike и Adidas преобладаваха повече от три години в този бранш и внезапно настъпи рецесията поради Синдзян и те бяха изпреварени от китайски марки като Anta и Li-Ning, които също така към този момент оферират по-добри артикули и имат по-добър маркетинг ориентиран към китайските консуматори.

Иначе ние преглеждаме и козметичната промишленост, бебешките храни, безалкохолните питиета и конфекцията. И там на всички места се вижда същата наклонност – от ден на ден консуматори избират националните марки. Това, което следим е доста забавен феномен, чийто мащаб не предвиждахме при започване на нашия план.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg