1/3 от живота си прекарваме в сън. Това каза д-р

...
1/3 от живота си прекарваме в сън. Това каза д-р
Коментари Харесай

Хората прекарват една трета от живота си в сън

1/3 от живота си прекарваме в сън. Това сподели доктор Славчо Славчев – експерт по медицина на съня от Фондация „ Сън и здраве “, пред " Фокус " във връзка Световния ден на съня – 14 март.
„ Ако живеем приблизително 70-80 години, може да се изчислят над 20 години, които прекарваме в сън. Защо си губим времето, с цел да спим? Този въпрос проф. Уилям Демент от университета в Станфорд, Калифорния, задал на студентите си. Един от тях най-неочаквано дал отговор най-правилно – с цел да се наспим. Ако фактически погледнем по този начин, ние спим, с цел да се наспим. Защо обаче ни е належащо това? В 24 часа от денонощие, ние прекарваме 16 часа в будно положение и 8 часа приблизително в сън “, изясни доктор Славчев.
По думите му осемте часа сън са нужни, с цел да можем пълноценно да живеем останалите 16 часа. „ Те дават живеца на нашия живот. Нашият организъм работи на два режима – режим „ безсънен “ и режим „ сън “. В съня, изключително нашата централна нервна система, мозъкът ни, работи извънредно интензивно. Той обработва информацията, която се получава денем, класифицира я като значима и неважна и консолидира паметта. Подреждаме нашите страсти и вземаме значими решения. Ако нямаме достатъчните 8 часа, нашият мозъчен компютър не може да приключи работата си в режим „ сън “, добави той.
Според него, включвайки го в режим „ безсънен “, ние го оставяме в отворен режим с незавършени стратегии и той работи по доста стратегии по едно и също време без да ги е приключил.
„ По този метод се понижава неговата скорост и потенциал. Установено е, че хора, които не са спали задоволително, по-трудно вземат верни решения и имат несъответстващи реакции. Затова се споделя, че неспалият мозък е малоумен, мъчно се образова, мъчно запомня “, сподели още доктор Славчо Славчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР