Премиерът Бойко Борисов обяви средствата, които правителството е осигурило в

Премиерът Бойко Борисов обяви средствата, които правителството е осигурило в ...

1,3 млрд. безвъзмездни средства за запазване на работните места у нас.


Премиерът Бойко Борисов обяви средствата, които правителството е осигурило в подкрепа на запазване на заетостта у нас, вследствие на кризата с коронавируса.

Пред министрите той отчете, че по мярката 60:40 до момента са платени около 130 млн. лева безвъзмездно.

"Това са грантове и сме запазили заетост от 160 хил. души - от близо 9 хиляди предприятия. Подадени са заявления за още 300 хиляди служители. Подпомогнати са фирми от двама - трима, до 2900 работници", пресметна министър-председателят.

Борисов обяви, че новият дизайн на мярката е съгласуван със синдикатите и работодателите в тристранния съвет, и ще действа до 30 септември.

"Ще ни струва до 1 млрд. безвъзмездни пари. Заедно с него два сектора - пътническият превоз и туризъм, сме осигурили субсидии - мярката да стане 80:20, 40 млн. ще похарчим за тази мярка", поясни премиерът.

"И трета мярка въвеждаме, за наемане на безработни, 160 млн. лева, отново безвъзмездни. Тези са безвъзмездни мерки, това не са заеми. Всичко това ще струва около 1,300 млрд. лева", допълни той.

"Вчера СЗО пак ни уплаши много, и изобщо съжалявам, че в тези месеци толкова пъти се менят позициите - със, без маски - а ние следваме протоколите на СЗО. Вчера казаха, че най-лошото тепърва предстои в условия, в които държавите търсят разхлабване на мерките и връщане към нормалния живот", посочи още Бойко Борисов.

Източник: cross.bg