03 Юни Фондация ЕдноДърво представи официално за създаване на дигитална

...
03 Юни Фондация ЕдноДърво представи официално за създаване на дигитална
Коментари Харесай

Фондация ЕдноДърво представи инициативата за интерактивна карта на дърветата в София

03 Юни
Фондация ЕдноДърво показа публично за основаване на цифрова карта на градската растителност. Тя е подета от ландшафтни архитекти и софтуерни инженери и има за цел основаването на интерактивна карта на градските дървета посредством необятно включване на жители и специалисти. Проектът ще събира и актуализира данните за дървесната растителност в София в усъвършенствания за мобилно прилагане уебсайт ednodarvo.io на crowdsourcing принцип, като всеки може да се включи посредством мобилно устройство и профил на уеб страницата. От средата на май до момента над 200 доброволци са взели участие в картирането и към този момент са маркирани над 1000 дървета.

" В днешно време дърветата са незадоволително оценени по достолепие. Целите ни във Фондация ЕдноДърво са да подкрепяме вярното им обмисляне и поддръжката посредством основаване на цифрова карта с присъединяване на жители и специалисти. Дърветата са главен запас за зелената система в града и е значимо да знаем какво е тяхното положение, какви са техните болежки. Събирането на това познание и поддръжката на дърветата ще е по-лесно посредством модерно цифрово решение като ЕдноДърво. ", изясни Александър Петров, ландшафтен проектант и съосновател на ЕдноДърво, който сподели и по какъв начин отбелязването на едно дърво на интерактивната карта на адрес ednodarvo.io става за по-малко от минута.

" На дървета им е изключително мъчно да живеят в днешната градска среда, изключително около улиците. Всяка година в градовете се залесява с хиляди дървета, само че те изискват и доста поддръжка. За мен най-важното в самодейността ЕдноДърво, е че насочва вниманието към тематиката какъв брой значимо за живота ни е отношението към природата. Чрез ЕдноДърво е доста елементарно всеки да направи нещо за дърветата, даже и да не е експерт, даже запълвайки времето си до момента в който чака рейс на спирката ", сподели Милена Васева, шеф на " Паркове и градски градини " в Столична община.

За да насърчат присъединяване в всеобщото картиране на дървета, основателите провеждат серия от събития на разнообразни стартови точки в София. Следващото събитие е тази събота, 5 юни, 11 часа до шадраван " Къпещата се " в парка Заимов. Потвърдили присъединяване в него са доста от зелените специалисти на самодейността и над 100 жители и доброволци от чиновниците и сътрудниците на Банка ДСК и Mastercard, които работят за доста начинания за мъдро и стабилно развиване на българските градове. Проектът се случва с поддръжката още и на организацията за градски връзки Imp-Act, общинското дружество Софияплан и екипите на Зелена София и Оперативна програма " Паркове и градски градини " на Столична община.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР